Читај ми!

Путин са Си Ђипингом у Узбекистану: Ценимо уравнотежен став Кине по питању Украјине

Руски председник Владимир Путин пренео је кинеском председнику Си Ђинпингу да Москва подржава политику "једне Кине" и да цени уравнотежен став Пекинга по питању Украјине. Двојица лидера сусрела су се у Узбекистану, на самиту Шангајске организације за сарадњу, која укључује и Индију, Пакистан и четири централноазијске земље.

Путин је током састанка са Сијем на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу у Самарканду у Узбекистану рекао да се Русија противи "провокацијама САД" у Тајванском мореузу.

Он је додао да су покушаји стварања "једнополарног света" неприхватљиви за већину земаља.

"Покушаји стварања једнополарног света попримили су апсолутно ружне обрисе. Они су апсолутно неприхватљиви за огромну већину држава у свету", рекао је Путин.

Путин је истакао да Русија осуђује "провокације САД и њихових сателита" у Тајванском мореузу и да се чврсто придржава принципа "једне Кине".

Он је оценио да је сада потребно да се обезбеди јачање Шангајске организације за сарадњу као платформе за конструктивну сарадњу. 

Двојица лидера су разговарала и о тензијама око Тајвана због посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајпеју у августу.

Ово је први састанак Путина и Сија од како је Русија покренула "специјалну војну операцију" у Украјини у фебруару ове године.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво