Читај ми!

Пољска ће тражити 1.300 милијарди долара одштете од Немачке због Другог светског рата

Пољска је одлучила да званично затражи одштету од Немачке због штете нанете у Другом светском рату, саопштио је лидер владајуће партије Закон и правда Јарослав Качински. Са друге стране, Берлин је саопштио да је питање репарација закључено и да се Пољска давно одрекла захтева за одштету.

Јарослав Качински је саопштио да Пољска процењује да је штета коју јој је Немачка нанела у Другом светском рату око 1,32 билиона долара, јавља Ројтерс.

Нова процена премашује претходну од 850 милијарди долара, коју је дао посланик владајуће партије 2019. године.

Партија Закон и правда је неколико пута најавила да ће тражити одштету откако је дошла на власт 2015. године, али Пољска досад није званично упутила такав захтев.

"Сума која је представљена одређена је коришћењем најограниченијег, конзервативног метода, а могуће је повећати је", додао је Качински.

Око шест милиона грађана Пољске, укључујући три милиона Јевреја, убијено је током Другог светског рата, а Варшава је сравњена са земљом током устанка из 1944. године када је убијено 200.000 цивила, наводи британска агенција.

Берлин: Пољска се одрекла одштете 1953. године

Немачко министарство спољних послова поручило је данас, поводом најава Варшаве, да је то питање закључено, као и да се Пољска захтева за одштету давно одрекла.

"Став немачке владе је непромењен, питање репарација је закључено", навео је портпарол немачког министарства у мејлу, пренео је Ројтерс.

Додао је да се Пољска одрекла репарација 1953. годинe, и то потврдила више пута.

"Ово је основа данашњег европског поретка. Немачка стоји иза своје политичке и моралне одговорности за Други светски рат", додао је портпарол.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара