Тарику Азизу 15 година затвора

Ирачки суд осудио Тарика Азиза некадашњег другог човека Ирака на 15 година затвора, за саучествовање у убиству 42 особе. Казна Тарику Азизу знак промене стратегије САД, оцењује Дума, уз назнаку да се Американци заиста повлаче из Ирака.

Ирачки суд осудио је Тарика Азиза, некадашњег другог човека Ирака, на 15 година затвора, а заједно са још седам функционера ранијег режима оптужен је за саучествовање у убиству 42 особе, подсећа Итар-Тас.

Азиз је негирао било какво учешће у убиству трговаца оптужених да су профитирали у периоду економских санкција.

Двојицу полубраће бившег председника Садама Хусеина Ватбана Ибрахима и Сабавија Ибрахима суд у Багдаду такође је прогласио кривим и они су осуђени на смртну казну вешањем.

Али Хасан ал Маxид, познатији под надимком "Хемијски Али" осуђен је на 15 година затвора.

Двојица ирачких званичника осуђени су на 6 и 15 година затвора, док је бивши гувернер ирачке Централне банке ослобођен оптужбе.

Азиз се предао америчким снагама 24. априла 2003. године, убрзо после пада режима Садама Хусеина.

Казна Тарику Азизу знак промене стратегије САД

Реагујући на данашњу вест о пресуди Азизу и седморици бивших ирачких званичника, руска Дума је саопштила да је ублажавање казни у односу на раније смртне пресуде наговештај обрта у политици САД према Ираку.

"Казна затвора од 15 година за некадашњег вицепремијера Ирака Тарика Азиза, којем је првобитно претила смртна казна, знак је да се мења стратегија САД у том региону", оценили су представници руске Думе.

Председник спољнополитичког одбора у доњем дому руског парламента Константин Косачов рекао је да је "судска власт у Ираку, уз сво уважавање, под директним утицајем америчких власти и све пресуде - и смртна за бившег председника Садама Хусеина, и садашња, одраз је курса САД".

Према његовим речима, то говори да је Вашингтон одустао од покушаја да Ирак потчини свим средствима и да "Американци заиста намеравају оданде да иду".

"С те тачке гледишта, пресуда којом је Тарик Азиз остао међу живима, могуће је само поздравити", рекао је Косачов.

Његов заменик Леонид Слуцки назвао је Азиза "ауторитетним и достојним ирачким политичарем", који се добровољно предао америчким властима после пада Багдада, али одбио категорички да сведочи на суду против Садама Хусеина.

РИА Новости наводи да је Азиз више пута посећивао Русију - у новембру 1997, када се срео са председником Борисом Јељцином, децембра 1998. са премијером Јевгенијем Примаковом и јула 2000. године са председником Владимиром Путином.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се