Издат налог за хапшење Демјањука

Минхенско тужилаштво издало је налог за хапшење и изручење Џона Демјањука (88), осумњиченог да је био чувар у нацистичком логору Собибор. Демјањук, који живи у САД, терети се за саучесништво у убиству најмање 29.000 Јевреја.

Минхенско тужилаштво издало је налог за хапшење Џона Демјањука, који је осумњичен да је био чувар у нацистичком концентрационом логору Собибор и који сада живи у САД.

Немачка је званично затражила изручење Џона Демјањука од Сједињених Држава.

Демјањук (88) осумњичен је за саучесништво у убиству најмање 29.000 европских Јевреја.

У децембру прошле године, највиша немачка правна инстанца - Суд правде у Карлсруеу отворио могућност да се Демјањуку, који је украјинског порекла, суди у Немачкој.

Џон Демјањук живи у америчкој држави Охајо и један је од 10 најтраженијих ратних злочинаца из Другог светског рата са списка центра Симон Визентал.

Демјањук негира да је учествовао у нацистичким ратним злочинима и наводи да је био припадник совјетске армије, да је од 1942. био ратни заробљеник а 1950. емигрирао у САД где је радио у аутомобилској индустрији.

Током 1980-их, у Израелу је осуђен на основу оптужбе да је, под надимком Иван Грозни, био чувар у нацистичком концентрационом логору Треблинка у Пољској.

Међутим, Врховни израелски суд одбацио је пресуду када су се појавили нови докази који су указивали да је вероватно други човек био Иван Грозни из Треблинке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара