Приход тржишта дроге 300 милијарди долара

Приходи од продаје наркотика процењени на 300 милијарди долара. У свету 205 милиона корисника опојних дрога. Због нових шверцерских канала цена дроге опада. Десет година нема помака у борби против дроге, упозорава Европска комисија.

Приходи од продаје наркотика се процењују на око 300 милијарди долара и када би та сума била бруто национални производ неке земље, онда би та држава била на 21. месту у свету, одмах иза Шведске, изјавио је директор Канцеларије Уједињених Нација за борбу против организованог криминала и дроге Антонио Марија Коста.

На отварању 52. годишње конференције Канцеларије у Бечу, Коста је рекао да су, статистички гледано, успеси мера Комисије УН за наркотике у протеклих 10 година смањење производње дрога и мање овисника.

Коста је додао да је искуство показало да је мере потребно предузимати како у смањењу количина наркотика на тржишту, тако и у здравственој области.

Генерална скупштина УН је 1998. године навела да је овисност од дрога болест, подсетио је Коста, додајући да је тиме привучена пажња јавности.

Један од задатака наредних година је, према његовим речима, да се здравствени приступ проблему појача кроз превенцију и одговарајуће третмане.

Учешће Светске здравствене организације

Канцеларија Уједињених Нација за борбу против организованог криминала и дроге и Светска здравствена организација покренули су заједнички пројекат "Зависност од дроге - лечење и нега"

Програм представља заједнички напор за побољшање квалитета услуга лечења и неге за зависника од дрога у неразвијеним земљама и земљама у развоју.

Око 205 милиона људи у свету користи незаконите дроге, укључујући 26 милиона људи са тешким проблемима условљених дрогама, објављено је на веб сајту Бечке Канцеларије УН-а.

Употреба дрога повезана је са повећаним ризиком за добијање болести као што су хепатитис, туберкулоза и кардиоаскуларне болести а ту су и ризици, склоности ка самоубиству, смрти због предозирања и од инфицирања ХИВ-ом.

Две организације ће отворити дијалог са земљама чланицама укључујући владина министарства и агенције, као што су оне за здравље и добробит животиња, као и систем кривичног правосуђа.

Заједнички програм је прекретница у развоју свеобухватног, интегрисаног приступа проблемима и подразумева политику која може да смањи потражњу за недопуштеним супстанцама и смањити штетни утицај дрога на појединца, породицу, заједницу и друштво, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Постоје јако комплексни проблеми, као што је утицај трговине дрогама на безбедност земаља или њихов напредак, каже директор Коста и наводи да важне мере предстваљају и јачање утицаја владе у погођеним земљама и искорењивање сиромаштва.

Успеси у борби против дроге, нагласио је Коста, треба да буду сматрани оздрављењем од те тешке социјалне болести.

Коста се изјаснио против легализације илегалних наркотичких средстава, истакавши да је борба против дроге важна и да се не сме заустављати на државним границама.

Цене наркотика падају

У најновијем извештају Европске комисије који су израдили независни стручњаци наводи се да "глобална политика борбе против дрога у последњих десет година није била ефектна и да није евидентно смањење проблема".

"Цене наркотика у западној Европи падају а и даље ће падати уколико изостане одговарајућа акција против нових шверцерских канала", наводи се у 132 стране дугом извештају Уједињених Нација.

Највећи произвођач кокаина у свету је Колумбија, где је прошле године забележен скок укупне производње од 27 одсто, односно 55 укупне светске производње.

Истовремено, УН су саопштиле да је Авганистан и даље највећи произвођач сировог опијума, јер се у тој држави, упркос присуству међународних снага, годишње произведе око 7.000 тона сировог опијума, односно више од 90 одсто укупне светске производње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи