Шест мртвих у нападу на амерички конзулат у Истанбулу

Тројица наоружаних нападача и три полицајца погинули су данас у Истанбулу, у пуцњави у близини зграде америчког конзулата, јавили су турски медији.

Напад је извршен испред зграде конзулата САД, добро штићеног комплекса који је направљен 2003. године, јавиле су телевизијске станице ЦНН-Турк и НТВ.

У нападу, који је очигледно за мету имао амерички конзулат, има и рањених полицајаца, наводе медији.  Телевизијске станице објавиле су сведочења очевидаца који кажу да је из белог аутомобила пуцано на полицијску кућицу испред конзулата, на шта су полицајци одговорили.

Напад испред америчког конзулата у Истанбулу је "очигледно терористички напад", изјавио је амерички амбасадор у Турској Рос Вилсон. "По дефиницији, оружани напад на дипломатско представништво је терористички акт", прецизирао је Вилсон не коментаришући могуће мотиве овог напада.

Сједињене Америчке Државе су затражиле од турских власти да појачају мере безбедности око америчких мисија у Анкари, Истанбулу и Адани, на југу земље.

Један полицајац је убијен на месту, док су двојица преминула од рана у оближњој болници.

Турски медији су пренели слику четири тела на земљи испред конзулата, а неколико случајних пролазника је такође повређено у инциденту.

У међувремену, гувернер Истанбула Муамер Гулер је изјавио да су три мртва нападача турске националности.

У саопштењу председништва објављеног у Анкари, председник Турске Абдулах Гул је "оштро" осудио јутрошњи напад испред америчког конзулата.

Очевици кажу да су нападачи били људи "дуге косе и браде" и да је размена ватре трајала око 15 минута.

Тројица нападача су убијена, а четврти који је возио је побегао колима, и у овом тренутку полицијски хеликоптери надлећу град у потрази за њим.

У Турској су, претходних година, одговорност за нападе преузимали курдски побуњеници и радикални исламисти.

Најгори инциденти догодили су се у новембру 2003. када су погинуле 62 особе у нападима на две синагоге, банку и британски конзулат.  

Отмица

У одвојеном инциденту, припадници сепаратистичке Радничке партије Курдистана (ПКК) отели су троје немачких туриста на планини Арарат, на истоку Турске, како јавља турска новинска агенција Анадолија.

Отети туристи су били у групи од 13 људи који су се пели на највиши врх планине. Планинарска екипа била је на висини од 3.200 метара, када су наишла петорица припадника ПКК и одвела троје Немаца у непознатом правцу.

Арарат је био затворен за планинаре од 1992. до 2000. године због присуства наоружаних сепаратиста ПКК, али је поново отворен 2000. године.

Турске власти оптужују ту групу за смрт више од 32.000 људи од почетка осамдесетих година прошлог века, када је ПКК започела борбу против турских снага за независност или аутономију југоисточног дела земље настањеног Курдима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво