Ухапшени осумњичени за убиство полицајца у Северној Ирској

Полиција Северне Ирске саопштила је да је ухапсила двојицу мушкараца, старих 17 и 37 година, повезаних са синоћњим убиством полицајца Стефана Карола у граду Крејгевону у близини Белфаста.

Фракција Ирске републиканске армије "ИРА-Континуитет" (Continuity IRA) преузела је одговорност за убиство 48-годишњег полицајца Стивена Керола у Северној Ирској.

"Полицајац је убијен када је заједно са колегама дошао на место где је једна особа рањена. Добили су позив да притекну у помоћ тој особи. Нападачи су криминалне психопате, али прерано је спекулисати да ли је напад био намеран или не", рекао је шеф полиције Северне Ирске Хју Орд.

Убиство су извршили припадници организације "ИРА-Континуитет" у граду Крејгевону који се налази око 40 километара југоисточно од Белфаста.

Реч је о првом убиству активног полицајца у Северној Ирској у последњих 10 година, које је извршено непуна два дана након што су у нападу, за који је одговорност преузела такозвана "Права ИРА", убијена два британска војника код војне базе у граду Антриму.

Политичари свих британских странака осудили су тај вандалски чин, а министар за Северну Ирску Шон Вудворд истакао је да убиство полицајца неће нашкодити мировном процесу.

"Народ Северне Ирске и политичке партије подржавају мировни политички процес, желе да он буде делотворан", истакао је премијер Велике Британије Гордон Браун и додао да сматра да се напад није догодио због неуспеха политичког процеса, већ управо због његовог успеха.

Убиство се догодило у области у којој већину чини католичко становништво.

Припадници организације "Права ИРА" су дисиденти из Ирске републиканске армије који се противе мировном процесу и подели власти са протестантима.

У нападу те организације у Антриму пре два дана рањена су два британска војника и један младић који им је достављао храну.

То је први напад на војнике у овој британској покрајини, од потписивања мировног споразума 1998. године, када је окончан 30-огодишњи сукоб у Северној Ирској између Ирске републиканске армије, која је тражила сједињење са Републиком Ирском и про-британских протестантских герилских група.

Аналитичари су оценили да би напад могао да озбиљно угрози безбедност и опстанак тешко формиране коалиционе владе, састављене од некадашњих непријатеља, протестаната и католика.

Дисидентске групе "Права ИРА" и "ИРА-Континуитет" формиране су када је Ирска републиканска армија 2005. године наредила да се одустане од оружане борбе и да се поштује мировни процес.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи