Договорено смањење емитовања штетних гасова

Највећи светски загађивачи, укључујући богате и земље у развоју, подржали су дугорочно смањење емитовања штетних гасова, али без прецизирања рокова.

Шеснаест земаља света које су учествовале на Великом економском састанку, саопштиле су да је неопходно значајно смањити емитовање гасова, а да ће велике привреде спровести средњорочне циљеве смањења емитовања тих гасова.

"Главне развијене привреде усвојиће у складу са међународним обавезама, средњорочне циљеве како би се радикално смањиле емисије и, колико то буде могуће, почети да заустављају повећање" емитовања штетних гасова, пише у тексту резолуције.

Међутим, у саопштењу се не помињу датуми нити одређује количина емитовања тих гасова што изазива ефекат стаклене баште и битно утиче на промену климатских услова.

Састанак је одржан у оквиру самита групе осам привредно најјачих земаља света - САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Русије, Канаде, Јапана и Италије, а на њему су учествовали и лидери Кине, Индије, Бразила, Јужноафричке Републике, Мексика, као и Аустралије, Индонезије и Јужне Кореје.

Лидери Г8 обавезали су се јуче да до 2050. године смање за 50 одсто емитовање штетних гасова што омогућава да до наредне године буде постигнут договор о том питању на глобалном нивоу.

Један француски званичник је, међутим, рекао да Кина и Индија нису спремне да испуне тај циљ али да су те две привреде које заједно емитују 25 одсто од укупне количине гасова избачених у атмосферу, спремне да касније предузму одговарајуће акције.

Кинески председник Ху Ђинтао рекао је да његова земља има одговоран став према климатским променама и да то питање треба "решити у оквиру трајног развоја".

Ху је указао да треба узети у обзир да је Кина земља у развоју и да су релативно мале количине гасова која она емитује.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да Европска Унија прихвата да дели одговорност али да је загађење "глобални изазов који тражи глобални одговор".

ЕУ настоји да предводи борбу против климатских промена и прошле године је договорено да се до 2020. смањи за најмање 20 одсто количина емитованих штетних гасова у односу на ниво из 1990. године.

Повезане вести:

Настављен самит Г8

Почео самит Г8

Нафта, храна и екологија, у фокусу самита Г8

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи