Иран тестирао ракете

Иран је тестирао ракете дугог и средњег домета, укључујући и ракету Шахаб 3 која може да погоди циљеве у Израелу и америчке базе у региону.

Иранска државна телевизија на арапском Ал-алам прецизирала је да ракета Шахаб 3, конвенционалног пуњења и тешка једну тону, може да погоди циљеве удаљене 2.000 километара.

Иран је тестирао ракете у тренутку веома затегнутих односа са Западом због развоја свог нуклеарног програма.

"Циљ вежби је да покажемо спремност да бранимо интегритет Ирана", изјавио је командант ваздушних снага Хосеин Салами.

"Наше ракете су спремне за испаљивање без обзира где и када, брзо и с прецизношћу", додао је и упозорио да "непријатељ не треба да понавља грешке".

Енглеска телевизија Преш-ТВ јавила је да је Иран тестирао укупно девет ракета.

Осим Шахаб 3, тестиране су и ракете Зелзал, домета 400 километара, и Фатех чији је домет 170 километара.

Иран је јуче започео војне маневре у Персијском заливу, после извештаја да САД изводе са друге стране Залива војне вежбе.

Британске и америчке флоте завршиле су петодневне вежбе у Персијском заливу чији је циљ била заштита нафтних постројења, саопштила је пета америчка флота.

Војни маневри иранске Револуционарне гарде имају за циљ да унапреде способност ракетних и јединица ратне морнарице у тренутку појачаних тензија између Ирана и Израела због спорног нуклеарног програма који Техеран развија.

Високи ирански званичник и сарадник иранског врховног лидера Ајатолаха Алија Хамнеија, Али Ширази, упозорио једа ће, у случају да буде нападнут, Иран одговорити нападом на Тел Авив, америчке бродове у Персијском заливу и интересе САД широм света.

Израел је раније саопштио да ће спречити Иран у намери да произведе атомску бомбу, а Сједињене Америчке Државе наводе да спор са Техераном желе да реше на дипломатски начин, али нису одбациле ни војну опцију.

Нове финансијске санкције САД Ирану

Сједињене Америчке Државе увеле су нове финансијске санкције Ирану у тренутку заоштравања вербалног сукоба између две земље због иранског нуклеарног програма.

Министарство финансија саопштило је да ће замрзнути средства неколико иранских компанија и појединаца у САД, а америчким компанијама ће бити забрањено да послују са њима.

Санкције ће се односити на појединце и организације за које се сумња да су повезани са спорним нуклеарним програмом који развија Техеран, пренео је Би-Би-Си.

На "црној" листи америчког министарства финансија наћи ће се и највиши научник у иранском Министарству одбране Мохсен Факризадех Махабади и три компаније за које се сумња да су повезане са индустријом оружја.

Крајем прошлог месеца, Европска Унија је одлучила да замрзне средства иранске банке "Мели" и проширила листу иранских држављана којима је забрањено путовање у земље ЕУ, укључујући високе званичнике те земље за које се сумња да учествују у нуклеарном програму своје земље.

Барак Обама - Иран велика претња

Барак Обама, амерички пердседнички кандидат из редова демократа, позвао је на јаче санкције Ирану, пошто је та земља тестирала ракете дугог и средњег домета.

Обама је рекао да би, када би он био председник, у политици према Ирану комбиновао директнију дипломатију и претње много јачим санкцијама. Обама је такође подсетио на извештаје по којима амерички извоз у Иран расте чак и пошто је Бушова администрација заоштрила ставове према тој земљи.

Повезане вести:

Иран упозорава Америку и Израел

Расте напетост у Персијском заливу

Командант војске САД против напада на Иран

Израел претња Ирану

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво