Читај ми!

Макрон дочекује Мухамеда бин Салмана – нафта прекрила случај Кашоги

Француски председник Емануел Макрон угостиће саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана у четвртак. Ројтерс наводи да је та посета део појачаних напора Запада да се додвори држави која је велики произвођач нафте, усред рата у Украјини и неуспелих покушаја да оживи нуклеарни споразум са Ираном.

Опозиционари у Француској и групе за заштиту људских права критиковали су одлуку председника Емануела Макрона да на вечеру у Јелисејску палату позове човека за којег Запад верује да је 2018. наручио убиство новинара Џамала Кашогија.

До посете Бин Салмана Паризу долази две недеље након што је крунски принц имао разговоре са америчким председником Џоом Бајденом.

Британска агенција оцењује да Запад жели да поново успостави добре односе са нафтним гигантом.

"Рехабилитација принца биће оправдавана у Француској, као што је била и у Сједињеним Државама – аргументима реалполитике. Али, да се не лажемо, реч је о трговини", навела је на Твитеру генерална секретарка Амнести интернешенела Ањес Каламар.

Француска, али и друге европске државе, од почетка рата у Украјини траже начин да диверзификују изворе енергије, будући да је Русија један од највећих снабдевача гасом.

Макрон жели да Саудијска Арабија, која је највећи светски извозник нафте, повећа производњу, али и да помогне да се постигне споразум са Ираном.

Ројтерс подсећа да је Француска један од главних снабдевача Ријада оружјем, али да се суочава са растућим притиском због хуманитарне кризе у Јемену, где се коалиција подржана од стране Саудијске Арабије бори против побуњеника Хута, на чијој страни је Иран. 

Макрон, који је прошлог децембра био први западни лидер који је посетио Саудијску Арабију од убиства Џамала Кашогија, одбацио је критике наводећи да је Саудијска Арабија превише битна да би била игнорисана.

Да подсетимо, убиство Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу узбунило је цео свет, а амерички обавештајци су закључили да је Мухамед бин Салман лично одобрио убиство колумнисте Вашингтон поста.

Крунски принц је, међутим, негирао да је имао било какву улогу у убиству, a Саудијски суд je донео пресуде у овом случају – вишегодишње казне затвора за осам оптужених.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара