Читај ми!

Истрага убиства Шинза Абеа, огласио се председник Унификационе цркве

Мајка мушкарца ухапшеног због убиства бившег јапанског премијера је чланица Унификационе цркве, док Шинзо Абе то није био. Медији су раније објавили да је осумњичени за убиство био огорчен, јер је његова мајка дала велику донацију тој цркви, након чега је банкротирала.

Тецуја Јамагами, незапослени 41-годишњак, пуцао је у Шинза Абеа током политичког скупа у граду Нара. Бивши јапански премијер је подлегао задобијеним ранама, а убиство је шокирало Јапан.

Јамагами је веровао да је Абе промовисао религијску групу којој је његова мајка дала огромну донацију. Он је полицији рекао да је његова мајка банкротирала након тога.

Томихиро Танака, председник јапанског огранка "Породичног савеза за светски мир и уједињење", познатијег као Унификациона црква, рекао је новинарима да је Јамагамијева мајка чланица те цркве, али је одбио да прокоментарише њене донације.

Рекао је, међутим, да ни Абе ни његов убица нису били чланови. Такође је рекао и да Абе није био ни саветник цркве.

Јамагамијева мајка се први пут прикључила цркви 1998. године, али од 2009. до 2007. није била активна. Пре две или три године је поново успоставила комуникацију са члановима цркве и последњих шест месеци је догађајима у организацији Унификационе цркве пристуствовала једном месечно.

Унификациона црква је основана у Јужној Кореји 1954. године од стране Сан Мјунг Муна, самопрокламованог месије и антикомунисте. Црква је постала позната захваљујући масовним венчањима, током којих су се хиљаде парова венчавале.

Мун, који је течно говорио јапански, покренуо је антикомунистичку полиитчку кампању у Јапану касних шездесетих година и успоставио односе са јапанским политичарима.

Он је преминуо 2012. године, а црква има око 600.000 чланова у Јапану и више од 10 милиона широм света.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије