Читај ми!

Оставке председника и премијера Шри Ланке након великих протеста

Смена власти у Шри Ланки након великих протеста. Премијер те земље Ранил Викремесинге поднео је оставку како би се формирала прелазна Влада сачињена од представника свих партија. Председник Готабаја Раџапакса најавио је да ће се са функције повући у среду, 13. јула.

Председник парламента Шри Ланке Махинда Јапа Абејварден потврдио је да га је председник Готабаја Раџапакса обавестио да ће поднети оставку у среду.

"Одлука да се повуче 13. јула донета је да би се обезбедила мирна примопредаја власти", рекао је Абејварден и захтевао од грађана поштовање јавног реда и мира.  

И премијер Ранил Викремесинге потврдио је на Твитеру да ће поднети оставку.

"Како би се обезбедио наставак рада Владе, укључујући безбедност свих грађана, прихватам најбољу препоруку лидера странака да се омогући рад Владе коју ће чинити представници свих партија. Да бих то олакшао, поднећу оставку на место премијера", написао је Викремесинге на Твитеру.

До ове одлуке је дошло након интензивирања антивладиних протеста због којих је председник Готабаја Раџапакса евакуисан пре него што су демонстранти упали у његову резиденцију, преноси Ројтерс.

Хиљаде људи пробило је полицијске барикаде да би дошли до Раџапаксине куће. Полиција је пуцала у ваздух, али није успела да их спречи, пренео је Ројтерс.

Незадовољство грађана расте због најтеже економске кризе у земљи у последњих седам деценија.

Раџапакса је напустио званичну резиденцију из безбедносних разлога уочи планираних демонстрација, рекла су два извора из Министарства одбране.

Иако нема званичне потврде где се председник налази, поједини медији су пренели да је он напустио земљу. 

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара