Лидери Г8 договорили мере против Зимбабвеа

Лидери Г8 договорили су се да уведу "циљане санкције" Зимбабвеу, након што су избори у тој земљи одржани током протеклог месеца били праћени контроверзама и насиљем.

Лидери осам индустријски најразвијенијих земаља света изразили су дубоку забринутост због догађаја у тој јужноафричкој земљи, истичући да не прихватају легитимност било које владе Зимбабвеа која не одражава вољу народа.

Лидери Г8 затражили су од Харареа да сарађује са опозицијом и да на миран начин реши кризу, док је генералном секретару УН Бан Ки Муну упућена препорука да именује специјалног представника за Зимбабве.

Договор чланица Г8 уследио је свега недељу дана након што је амерички амбасадор при Уједињеним нацијама Залмај Калилзад изложио предлог казнених мера против читавог низа званичника режима Роберта Мугабеа, о чему ће се Савет безбедности изјаснити наредних дана. 

Британски премијер Гордон Браун рекао је да је данашњим саопштењем Г8 исказано јединство међународне заједнице против владе Мугабеа. 

Међутим са Гордоновом констатацијом не слажу се афрички лидери који не сматрају да ће санкције допринети да се владајући режим у Зимбабвеу промени.

"Тврдим да санкције неће променити режим", рекао је сенегалски лидер Абдулеј Вејд.

Табо Мбеки, председник Јужноафричке републике, предао је лидерима Г8 извештај у коме стоји да би санкције које су УН наметнуле Зимбабвеу могле да произведу цивилни рат у тој земљи.

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе био је једини кандидат у другом кругу председничких избора одржаних 27. јуна након што се представник опозиције Морган Цвангирај повукао због насиља над његовим присталицама. Џорџ Буш, амерички председник, окарактерисао је те изборе као срамотне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара