Читај ми!

Старе чланице ЕУ за укидање једногласног одлучивања "у кључним областима"

Француски председник Макрон и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен подржали су реформу ЕУ на конференцији о будућности Европе у Европском парламенту у Стразбуру. Макрон је поручио да Западни Балкан треба да настави свој пут ка чланству у ЕУ.

Уз рат на истоку континента и пандемију која можда још није рекла последњу реч, будућност Европе скоро није била неизвеснија.

Ипак, у Стразбуру је, на Дан Европе, представљен план, односно препоруке за реформу Уније на основу једногодишњих консултација са грађанима.

У првом говору после избора, Емануел Макрон позива на унутрашњу реформу Уније, промену постојећих уговора, али и нову политичку организацију континента, која би одговорила на европске тежње Украјине.

"Украјина је већ део наше породице, али чак и ако данас добије статус кандидата, приступање ће трајати годинама, можда деценијама", наглашава француски председник.

Према његoвим речима, ЕУ са садашњим нивоом интеграције, не може бити у кратком року једини начин за структуру европског континента.

"С друге стране, земље Балкана већ су у процесу приступања, на путу који је већ трасиран и треба да се настави", додаје Макрон.

Макрон предлаже стварање европске политичке заједнице, којој би могле да приступе и земље изван ЕУ, као и оне које су је напустиле.

Председница Европске комисије каже да ће препоруке грађана уградити у законске предлоге, подржава промене уговора и прелазак на већинско, уместо једногласног одлучивања.

"Обавеза једногласног одлучивања у неким кључним областима једноставно више нема смисла, ако хоћемо да напредујемо брже", сматра Урсула фон дер Лајен. 

И док Француска, Немачка, Италија и други позивају на реформе, 13 земаља северне и источне Европе у заједничкој изјави кажу да не желе исхитрене и компликоване промене европских уговора.

Реформа ЕУ и рат у Украјини су главне теме у Берлину, где је председник Макрон, по традицији, стигао у прву спољнополитичку посету на почетку мандата.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво