Без америчке војске у Ираку 2011. године

Председник САД Барак Обама најавио повлачење америчке војске из Ирака до краја августа 2010. године. Због заштите "америчких интереса" остаје до 50.000 војника. Ипак, до краја 2011. без америчких војника у Ираку.

Амерички председник Барак Обама најавио је повлачење америчке војске из Ирака до краја августа 2010. године. План о повлачењу за 19 месеци је историјска прекретница у рату који нема симпатије Американаца, који је испразнио касе и коштао 4.250 живота америчких војника.

Обама је рекао да ће борбена мисија у Ираку бити окончана 31. августа 2010. године, а преостале снаге у Ираку ће деловати у оквиру нове ограничене мисије.

Председник САД је ту вест саопштио у говору у морнаричкој бази Лежен, у Северној Каролини, одакле ће 8.000 маринаца бити упућено у Авганистан у склопу појачања америчког присуства у тој земљи.

Званичници из Обамине администрације су истакли да план о повлачењу у року од 19 месеци није политичка одлука, већ препорука секретара за одбрану Роберта Гејтса, команданта здружених снага адмирала Мајка Мулена и других војних лидера.

Од 142.000 америчких војника, колико их тренутно има у Ираку, између 35.000 и 50.000 ће остати ради обуке ирачких војника, заштите пројеката обнове земље и ограничених антитерористичких операција.

Циљ је да до краја 2011. године немамо ниједног америчког војника у Ираку, у складу са војним споразумом, који је потписан између две земље, додао је тај званичник.

САД су извршиле инвазију на Ирак 2003. године, након што је Бушова администрација оптужила ирачког лидера Садама Хусеина да крије оружје за масовно уништење.

Обама, који је преузео дужност председника САД 20. јануара, обећао је током предизборне кампање да ће одговорно окончати рат и повући америчку војску у року од 16 месеци.

Током свог првог радног дана, он је наредио војним командантима да припреме план о окончању америчког присуства у Ираку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво