Извињење бискупа недовољно

Ватикан незадовољан извињењем бискупа Ричарда Вилијамсона због негирања Холокауста, и сматра га недовољним. Јеврејске организације и немачке религијске групе одбациле извињење британског бискупа у вези са његовим ставовима.

Ватикан је незадовољан извињењем бискупа Ричарда Вилијамсона, због тврдње којим је негирао постијање холокауста, и сматра га недовољним. Вилајмсон мора званично да повуче све што је раније рекао, пре свог повратка у службу.

Портпарол Ватикана, отац Федерико Ломбарди саопштио је новинарима у Риму да је одговор Вилијамсона на оптужбе "општ и двосмислен". Бискуп мора "јасно и недвосмислено јавно да се дистанцира од својих изјава о масовним убиствима Јевреја у Европи током Другог светског рата".

Папа Бенедикт је у јануару ове године вратио Вилијамсона у службу, са још три свештеника, који су екскомуницирани током осамдесетих године. Овај потез је изазвао оштре реакције Јеврејских организација и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Меркелова је неуобичајено строго напала Ватикан, позивајући Папу да разјасни свој став о негирању холокауста, које је законом забрањено у Немачкој.

Папа Бенедикт Шеснаести рекао овим поводом да је свако негирање или минимизирање Холокауста неопростиво и неприхватљиво и затражио од Вилијамсона да повуче своје изјаве пре него што његово поновно намештење постане званично.

Непосредни повод свега, било је бискупово гостовање на шведској телевизији прошлог месеца, када је Вилијамсон рекао да су "историјски докази снажно против тврдње да је шест милиона Јевреја намерно убијено у гасним коморама, као последица политике Адолфа Хитлера."

Непромењен став

Водеће немачке религијске групе одбациле су извињење британског бискупа Ричарда Вилијамсона у вези са негирањем холокауста, док истакнута јеврејска организација, Централни савет Јевреја, бискупа оптужује да и даље има непромењен став.

У својој "потпуно трапавој" изјави бискуп Ричард Вилијамсон ништа не повлачи, рекао је потпредседник Централног савета Јевреја Дитер Грауман за немачки лист "Ханделсблат".

Извињење, које је бискуп у четвртак упутио о јавности, "наводи на закључак да он још верује у порицање Холокауста", сматра Грауман.

Потпредседник Централног савета немачких католика Ханс Јоаким Мејер одбацио је извињење бискупа уз образложење да "ни на који начин није задовољавајуће".

У јучерашњем писму Ватикану, Вилијамсон се извинио онима које је увредио својом изјавом, али није повукао то што је рекао. "Посматрањем последица могу искрено да кажем да жалим што сам то рекао", рекао је бискуп.

"Да сам знао раније штету и бол коју ће нанети, посебно Цркви, али и преживелима и рођацима жртава неправде Трећег рајха, не бих то рекао", рекао је он.

Бискуп је постао предмет расправа пошто је на шведској телевизији прошлог месеца изјавио да ниједан Јевреј није убијен у гасној комори и да су све то обичне лажи.

Он је тада изјавио да верује "да је између двеста и триста хиљада Јевреја нестало у нацистичким логорима, али да ниједан није умро у гасној комори".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи