Ливни и даље одбија да уђе у владу

Шефица израелске странке Кадима Ципи Ливни поново одбила понуду мандатара Бенијамина Нетањахуа да учествује у влади. Подсетила да се поново састала с Нетанијахуом да чује нешто више о његовој визији и начину на који жели да је примени.

Израелска министарска спољних послова, лидерка центристичке партије Кадима Ципи Ливни потврдила је , после састанка са мандатором за састав израелске владе, вођом конзервативног Ликуда, Бењамином Нетанијахуом да не може да седи у његовој коалицији.

Нетанијаху је одбио да укључи решење сукоба с Палестинцима по принципу "две државе за два народа" у основне одреднице програма своје владе.

"Две државе ( једна за Израелце и једна за Палестинце) није само празан слоган," рекла је Ливнијева после двочасовног састанка у Тел Авиву, нагласивши: " Јединство није само седење у влади заједно. То такође значи поделу пута".

Истовремено је подсетила да се поново састала с Нетанијахуом да чује нешто више о његовој визији и начину на који жели да је примени.

"Израел се суочва са изазовима. Рекла сам му да ће Кадима подржавати сваки исправан потез владе", објаснила је Ливнијева, прецизирајући да је су изазове потребне три основне ствари. Само ако постоје две државе, Израел може да остане јеврејска земља и да се бори против терора, нагласила је Ливнијева.

Пре састанка су саветници Нетанијахуа рекли да он неће привхатити формулу две државе за два народа.

Званичници Кадиме су нагласили да посвећеност Нетанијахуа мировном процесу није довољна, објаснивши да свет сматра процес Анаполис, коме се он противио, основом за све преговоре У том америчкцом граду крај Вашингтона обновљени су израелско - палестински преговори о миру крајем 2007. после седам година застоја.

Званичници Кадиме кажу да другог процеса осим тог нема, а Ливнијева је била шефица преговарачког тима у преговорима с Палестинцима. Још пре састанка чланови Кадиме су најавили да та партија иде у опозицију.

" Нема знакова Нетанијахуове посвећености проблемима. Састанак се завршио без икаквих договора и ми не можемо бити у Нетанијахуовој влади. Ми ћемо бити одговорна опозиција," рекла је Ливнијева.

Други састанак

Други пут се данас састала с Нетанијахуом од избора 10. фебруара, на којима је заправо победила њена партија, али тесно са освојених 28 посланичких мандата, једним мање од Ликуда, од укупно 120 у Кнесету ( парламенту).

Међутим, председник Израела Шимон Перес поверио је 20. фебруара мандат Нетанијахуу да формира нову владу, јер он има више шанси да успе и више посланика га је предложило за новог премијера.

Однос деснице, која је природан партнер Нетанијахуу у новом сазиву парламента, према левици је 65 према 55. Без Кадиме и лабуриста левог центра који су такође на првом састанку одбили да уђу у владу Нетанијахуа он може да створи уску коалицију с десним и верским партијама.

У том случају могао би доћи у сукоб с новом америчком администрацијом чији је приоритет обвнова преговора с Палестинцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво