Читај ми!

Бајден спреман да разговара са Путином, ако не нападне Украјину

Амерички председник Џо Бајден пристао је "у начелу" да одржи сасатанак са руским председником Владимиром Путином на којем би се разговарало о кризи око Украјине. Преговори које је предложила Француска биће одржани само ако Русија не изврши инвазију на Украјину, саопштила је Бела кућа.

Састанак би могао да понуди могуће дипломатско решење за једну од најгорих безбедносних криза у Европи последњих деценија.

Амерички званичници кажу да обавештајци сугеришу да је Русија спремна да покрене војну операцију, што Москва пориче.

Предлог је објавило француско председништво након два телефонска разговора између председника Емануела Макрона и Путина, који су трајали скоро три сата.

Макрон је потом рано јузрос разговарао и са Бајденом.

Макронова канцеларија саопштила је да ће се о детаљима могућег самита разговарати током састанка америчког државног секретара Антонија Блинкена и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова у четвртак.

У саопштењу које је потврдило предлог, Бела кућа је такође навела да Русија изгледа "ускоро наставља припреме за свеобухватни напад на Украјину" и да су САД спремне да наметну "брзе и тешке последице" ако се то догоди.

Бајденова администрација процењује да је Русија окупила до 190.000 војника око Украјине, укључујући и про-руске снаге у областима Доњецка и Луганска на истоку Украјине.

Америчка компанија "Максар" саопштила је да нови сателитски снимци показују вишеструко ново распоређивање оклопне опреме и трупа из руских гарнизона у близини границе са Украјином, што указује на повећану војну спремност.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво