Читај ми!

Влада Украјине позвала грађане да остану мирни

Влада Украјине позвала је грађане да остану мирни и јединствени, истичући да су оружане снаге спремне да одбију сваки напад на земљу. Саопштење је издато у тренутку ескалација односа Русије и Запада због ситуације у Украјини. Председника Русије Владимира Путина разговараће телефоном у вечерњим сатима са председником САД Џозефом Бајденом.

Влада у Кијеву поручила је својим грађанима да је од "кључне важности да сви остану мирни и јединствени и да се избегну акције које подривају стабилност и изазивају панику".

Истиче се да оружане снаге Украјине непрекидно прате развој догађаја и да су спремне да одбију сваки покушај задирања у територијални интегритет и суверенитет Украјине.

Саопштење је издато у тренутку ескалација односа Русије и Запада због ситуације у Украјини.

САД су у петак саопштиле да би до "инвазије" Русије на Украјину могло доћи у било ком тренутку.

Москва негира да планира напад на Украјину и истиче да брани сопствене безбедносне интересе од НАТО-а.

Најављено је да ће телефоном разговарати председници САД и Русије Џозеф Бајден и Владимир Путин. Позив би требало да уследи након што прво разговарају амерички државни секретар Ентони Блинкен и руски шеф дипломатије Сергеје Лавров. Путин би требало током дана да се чује и са француским предедником Емануелом Макроном.

Русија и САД смањују број дипломата у Украјини

Стеј департмет је наложио особљу америчке амбасаде у Кијеву које не обавља хитне послове да напусти Украјину због, како је наведено, сталних извештаја о гомилању руске војске на граници са Украјином.

У објави на Твитер налогу амбасаде САД у Кијеву оцењује се да то гомилање снага указује на потенцијал за значајну војну акцију.

Русија је, због могућих провокација режима у Кијеву или трећих земаља, одлучила да оптимизује попуњеност својих дипломатских мисија у Украјини, саопштила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је, коментаришући писања појединих медија да је Русија значајно смањила особље своје амбасаде у Кијеву и генералних конзулата у Украјини, истакла да ће руска амбасада и конзулати наставити да обављају своје основне функције и да нема речи о наводној евакуацији руских дипломата, објављено је на сајту руског МСП.

Канада, Велика Британија, Немачка, Белгија и Литванија већ су препоручиле својим држављанима да што пре напусте Украјину, а данас су то учиниле и Аустралија, Нови Зеланд, Кувајт, Холандија и Јордан.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије