Договорена размена заробљеника са Хезболахом

Кабинет премијера Ехуда Олмерта потврдио је да је Израел потписао договор о размени затвореника са либанском радикалном исламистичком организацијом Хезболахом, уз посредовање Уједињених нација.

У саопштењу из премијеровог кабинета се наводи да је главни израелски преговарач за ослобођање отетих израелских војника, Офер Декел, потписао договор у недељу, пошто се у Европи састао са немачким посредником, кога су УН задужиле да преговара о размени.

У саопштењу се додаје да потписивање претходи размени, али се наводи да је она условљена још неким компонентама, али се о томе, међутим, не наводе детаљи.

Раније данас су светске новинске агенције, позивајући се на либанске политичке изворе, објавиле да су две стране потписале договор и да ће се ове недеље утврдити датум размене.

Исти извори су рекли да је међу потписницима споразума вођа Хезболаха шеик Хасан Насралах.

На основу договора ће петоро Либанаца бити ослобођено из израелских затвора, а Хезболах ће предати отете војнике, за које се мисли да су мртви.

Герилци проиранског Хезболаха отели су двојицу резервиста, Ехуда Голдвасера и Елдада Регева у прекограничном нападу 12. јула 2006, што је изазвало други либански рат.

На почетку рата Олмерт није хтео да преговора о размени, а после 34 дана сукоба они су остали у заробљеништву.

Израелски премијер је пре десетак изнео процене да војници нису више живи и да су највероватније убијени убрзо након отмице.

До сада се претпостављало да су отети резервисти рањени у прекограничном нападу, у коме су још тројица израелских војника убијена.

У рату завршеном прекидом ватре 16. августа погинуло је 1.200 људи у Либану, углавном цивила, као и 160 Израелаца, највише војника.

Израелским бомбардовањем и каснијом копненом офанзивом нанета је велика материјална штета у Либану.

На основу договора, Израел ће такође предати тела око 200 Арапа убијених у раату или приликом убацивања на север током година, а Хезболах ће вратити посмртне остатке израелских војника.

Прецизира се да Израел враћа тела осам герилаца Хезболаха као и тела десетина мртвих палестинских бораца.

Либански извори очекују да до размене дође средином ове недеље.

Израелски медији такође најављују да ће размена почети у цетвртак и да ће имати три фазе, а да је данас почела ексхумација тела непријатеља сахрањених на северу Израела.

Један неименовани израелски званичник изразио је уверење да ће се следеће недеље вратити отети војници.

Међу либанским затвореницима ће бити ослобођен у јеврејској држави озлоглашени Самир Кантар, који служи доживотну казну за убиство израелског полицајца, као и једног Израелца и његове мале кћерке, приликом упада на север земље 1979.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи