Нове санкције Ирану

Због иранског нуклеарног програма, Француска, Немачка и Британија предложиле су нову листу санкција. Под санкцијама Технолошки факултет, Иранска нуклеарна станица, институт Рази, као и шест банака.

Француска, Немачка и Британија предложиле су листу додатних санкција против Ирана због нуклеарног програма који развија та земља, пише британски лист Фајненшел тајмс.

У поверљивом документу, у који је британски лист имао увид, наведена су имена 34 иранска тела и 10 појединаца, за које се верује да су повезани са програмима нуклеарног или  биолошког наоружања, додаје се у извештају британског листа.

Сви наведени појединци нашли су се први пут на листи, а међу њима се налази и командант и заменик парамилитарних снага "Мобилизација".

Од организација које ће се суочити са санкцијама су и Технолошки факултет, Иранска свемирска агенција, Институт Рази за производњу серума и вакцина, као и шест банака.

Додаје се да су европске дипломате дале различите интерпретације разлога за ту листу.

Неки су навели да је намера да се администрацији америчког председника Барака Обаме омогући боља позиција у преговорима са Ираном.

Други сматрају да су три земље ЕУ желеле да сугеришу оштрији приступ Вашингтона према Ирану, пред извештај о тој земљи који би САД требало да заврше следећег месеца.

Обама је раније навео да су САД спремне да разговарају са Техераном, што је промена у односу на администрацију његовог претходника Џордџа Буша, али је такође упозорио да ће увести оштрије санкције Ирану, уколико та земља не одустане од свог нуклеарног програма.

Француска, Немачка и Британија, заједно са САД, Кином и Русијом чине групу светских сила које покушавају да реше спор са Ираном око његовог нуклеарног програма.

Западне силе сумњиче Иран да је његов нуклеарни програм намењен прављењу атомске бомбе, док Техеран тврди да је његов циљ производња електричне енергије, која ће му омогућити већи извоз нафте и гаса.

УН су до сада Ирану увеле три пакета санкција, јер је одбио да обустави програм обогаћивања уранијума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво