Ухапшено 750 особа у акцији против дроге

У заједничкој операцији САД, Канаде и Мексика против кријумчарења дроге, која је трајала 21 месец, ухапшено 750 људи, саопштило америчко министарство правде. Акција и у Колумбији.

САД, Канада и Мексико су у великој заједничкој акцији против кријумчарења дроге, која је трајала 21 месец, ухапсили укупно 750 људи, укључујући 52 члана јаког мексичког нарко-картела, саопштено је из америчког министарства правде.

У операцији названој "Ексцелератор" која је почела у мају 2007. заплењено је 59,1 милион долара плус 12 тона кокаина и скоро 550 килограма метамфетамина. Такође је узето око 1,3 милиона екстази пилула и других производа у вредности од преко 6,5 милиона долара, наведено је у саопштењу.

Ухапшена су и 52 чланова мексичког картела "Синаола" који су оперисали преко границе у три америчке државе: Калифорнији, Минесоти на северу и Мериленду на истоку САД.

"Операција оваквих размера може само да буде ефикасна ако се уједине снаге против непријатеља", рекао је на конференцији за штампу амерички државни тужилац Ерик Холдер.  Рекао је да се овде радило о међународној операцији против кријумчарења дроге и прања новца и поздравио двогодишњу сарадњу са мексичким и канадским властима.

Картел "Синаола" је један од најмоћнијих нарко-картела који снабдева САД. Холдер је рекао да они воде огромне операције на територији САД и да борба против њих још није завршена.

Према наводима мексичких власти, у насиљу везаном за продају дроге у самом Мексику погинуло је преко 5.300 људи 2008. године и поред 36.000 војника и полицајаца које је влада мобилисала да се против њих боре већ две године.

Директорка америчке Агенције за борбу против дроге (ДЕА) Мишел Леонарт рекла је да је операција Ексцелератор омогућила да се измери размера међународне мреже нарко-картела.

У тој акцији откривена је лабораторија за производњу метамфетамина који су толико софистицирани да никад нешто слично није виђено, рекла је она и као успех акције навела и то да је разбијена мрежа кријумчара дроге у Северној Америци.

Акција и у Колумбији

Колумбијске власти су ухапсиле тројицу синова бившег шефа колумбијског нарко картела "Кали" и још 20 особа због оптужби да су се бавили прањем новца, саопштиле су  колумбијске власти.

У операцији, у којој је учествовала полиција, државни тужиоци и Америчка администарција за борбу против наркотика, у неколико колумбијских градова претресено је неколико кућа, станова и зграда, саопштила је полиција, пренео је Ројтерс.

У операцији су, поред осталих, ухапшени синови Гилберта Родригеса Орехуеле, који је са братом Мигелом водио кокаински картел "Кали", до 2005. године када су испоручени САД.

Нарко картел "Кали" водио је борбу за превласт са картелом "Медељин" , кога је водио Пабло Ескобар. После Ескобарове смрти 1993. године "Медељин" се распао и "Кали" је постао најјачи нарко картел у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво