Осуђен један од најчувенијих трговаца оружјем

Један од најчувенијих светских трговаца оружјем, контроверзни Монзер ал Касар осуђен на 30 година затвора. Након деценија испоручивања оружја и војне опреме ратоборним фракцијама широм света, Ал Касар осуђен у САД због плана да наоружа колумбијске побуњенике.

Монзер ал Касар, један од најчувенијих светских трговаца оружјем, осуђен је на 30 година затвора због завере усмерене ка снабдевању колумбијских побуњеника оружјем.

Њујоршки федерални суд прогласио је Монзер ал Касара кривим за планирање да се Револуционарним оружаним снагама Колумбије (ФАРК), која се налази на америчкој листи терористичких организација, пружи помоћ и наоружање, које би касније било употребљено у акцијама против америчких званичника и колумбијских снага безбедности.

Његов сарадник, Чилеанац Луис Фелипе Годој осуђен је на 25 година затвора.

Судија Џед Ракоф назвао је Ал-Касара "софистицираном особом, која се искључиво руководила материјалном коришћу".

Према његовим речима, Ал Касар и Годој су склопили договор да продају велику количину тешког наоружања терористичкој организацији, "која би то оружје искористила, између осталог, да убија Американце и проузрокује несрећу".

Иако се чувени трговац оружјем бранио, тврдећи да његове активности нису биле усмерене ни против једне нације или државе, судија Ракоф, називајући Ал Касара "човеком са много лица", истакао је да је срамота да тако интелигентна особа потроши већи део живота бавећи послом "који свакако не доприноси напретку цивилизације".

Испоручивао оружје у Босну и Хрватску

У оптужници је наведено да је Ал Касар "испоручивао оружје и војну опрему ратоборним фракцијама у Никарагви, Бразилу, Кипру, Босни, Хрватској, Сомалији, Ираку и Ирану".

"Неке од тих фракција припадале су познатим терористичким организацијама, попут Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) са циљем да се нападну амерички интереси и амерички држављани".

Хрватска "операција" сиријског трговца оружјем била је и предмет озбиљне истраге у Швајцарској, током које је утврђено да су му Сњежана и Жељко Микулић 1991. године платили око 2,6 милиона долара за набавку пиштоља "токарев" пољског порекла.

Његова "босанска авантура" била је предмет истраге у Швајцарској 1995. године, због навода да је оружје, у врености од око шест милиона долара прошверцовао у ту државу у врећама шећера, упркос ембаргу који су увеле Уједињене нације.

Ухапшен после четворогодишње акције

Сиријац Ал Касар, који је претходно оптуживан за читав низ активности повезиваних са међународним тероризмом, укључујући и оптужбе да је испоручио аутоматске пушке припадницима ПЛО који су 1995. године у чувеној акцији отели италијански брод "Акиле Лауро", ухапшен је после свеобухватне акције која је трајала безмало четири године.

Хапшење на мадридском аеродрому је уследило пошто су агенти ДЕА (америчке агенције за борбу против наркотика) убедили Ал Касара да намеравају да купе против-авионске ракете, ручне бацаче, хиљаде аутоматских пушака и тоне муниције за потребе ФАРК-а, због чега је, као капару, примио око 400.000 долара.

Ал Касарови сарадници, Тарек Муса ал Гази и Луис Фелипе Морено Годој ухапшени су у Румунији.

Према подацима америчких обавештајних служби, Ал Касар оружје није продавао водећи се идеолошким већ искључиво финансијским мотивима, продавајући војну опрему и наоружање сваком ко је био спреман да плати одговарајући цену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво