Читај ми!

Блинкен и Лавров очи у очи у Женеви – тензије расту, а стране не одмичу ни за педаљ

Драматично расту тензије између Сједињених Држава и НАТО-а, и Русије око Украјине. Аналитичари оцењу да ће наредни дани бити преломни и да много тога зависи од сутрашњег сусрета америчког државног секретара и шефа руске дипломатије у Женеви.

Ниједна страна не мења став. Русија тражи гаранције да Украјина неће ући у Алијансу, док Америка и НАТО бране право те земље да сама бира свој пут.

Џозефа Бајдена, који је обележио прву годишњицу на челу Сједињених Америчких Држава, брине гомилање руских трупа на граници са Украјином. Ипак, не верује да Владимир Путин жели тотални рат.

"Једини рат гори од намерног је непланирани рат. Забринут сам да би ситуација на граници Украјине могла да се отргне контроли. Надам се да Владимир Путин разуме да, када је реч о нуклеарном рату, није у доброј позицији да доминира светом. Али мислим да он не мисли тако. Зато га морамо уверити да би напад на Украјину имао катастрофалне последице за Русију", сматра Бајден.

Кремљ одговара да слична упозорења добија месец дана и да никако не доприносе смањењу тензија, већ дестабилзацији. Руски званичници понављају да се руска војска налази на сопственој територији, да може да ради шта хоће и да нико нема право да доводи у питање њено кретање.

"Ширећи тврдње о наводној припреми 'руске инвазије' на Украјину, Запад покушава да прикрије предстојеће сопствене војне провокације. Војна помоћ Запада у Украјини се тумачи као бланко дозвола за војну операцију у Донбасу", истиче Марија Захарова, портпаролка МИП-а Русије.

Украјина не жели рат, али како каже њен председник, увек треба да буде спремна. Позива Украјинце да не паниче због руске претње, а медије да се не претварају у средства масовне хистерије.

"Рат траје већ осму годину. Све знамо и на све смо спремни, али чинимо све да нам то не затреба. Предузимамо све како бисмо то решили дипломатским путем. Шта ви можете? Само једно - останите мирни", поручује украјински председник Володимир Зеленски.

Убрзана дипломатска активност 

Протеклих недеља било је око 100 састанака на различитим нивоима око Украјине. Уочи сутрашњег, по многима преломног сусрета у Женеви, убрзана дипломатска активност.

У Берлину су највиши представници Америке, Француске и Велике Британије. Спремни су на преговоре , па и са минималним напретком, али не одустају од претњи.

"Тражимо од Русије да допринесе смиривању ситуације. Било каква агресија имаће велике последице. Ово је ништа мање него питање одржавања мира у Европи. За нас је то егзистенцијално", наводи Аналена Бербок, шефица немачке дипломатије.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен указује да САД са својим савезницима имају јачу позицију од Русије.

"Све време јасно говоримо - ако руске снаге пређу у Украјину и покрену агресију, Москву чека наш брз, озбиљан и јединствен одговор", додаје блинкен.

Немачка министарка додаје да ће у случају ескалције све мере бити на столу, па и будућност Северног тока 2. Амерички државни секретар слаже се да би то могло да послужи као полуга притиска на Русију.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво