Почеле пробе у нуклеарној централи Бушер

Иран је започео пробу у Бушеру, првој нуклеарној централи у тој земљи коју су изградили Руси, што је део припрема за њено пуштање у погон.

Ирански и руски нуклеарни званичници започели су данас пробу у Бушеру, првој нуклеарној централи у Ирану коју су изградили Руси, што је део припрема за њено пуштање у погон, саопштио је један званичник.

Портпарол Иранске организације за атомску енергију, Мохсен Ширази рекао је да је у централу спроведено експерименталног гориво, које је базирано на олову и сврха му је да имитира обогаћени уранијум, неопходан за функционисање централе.

Шеф руске нуклеарне агенције, Сергеј Кириленко надгледа заједно са иранским колегом Голамрезом Агхазадехом процес у Бушеру, где се прве операције, које су дуго биле одлагане, одвијају у реактору од 1.000 мегавати са лаком, обичном водом.

Ширази је рекао да ако тестови буду успешни, почеће се са коришћењем горива са обогаћеним уранијумом, уместо оловом. Русија је прошле године испоручила, према уговору, нуклеарно гориво за станицу, за коју се процењује да вреди око милијарду долара.

Западне земље и САД су забринуте јер сумњају да би нуклеарна централа могла Техерану да послужи за развијање програма нуклеарног наоружања, међутим, Русија је навела да ће она бити коришћена у чисто цивилне сврхе, као и да неће моћи да се користи ни за какву производњу наоружања.

И Иран, четврти светски произвођач нафте, оповргао је те сумње, наводећи да је његов нуклеарни програм намењен производњи електричне енергије, уз помоћ које ће моћи да увећа извоз нафте и гаса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво