Удес авиона у Амстердаму, девет погинулих

Девет мртвих и 25 тешко повређених у удесу путничког авиона турске авиокомпаније приликом слетања на амстердамски аеродром Шипол. Шест путника налази се у критичном стању. Узрок несреће још увек није познат.

Авион турске авиокомпаније "Туркиш ерлајнз", са 134 путника и осам чланова посаде, срушио се приликом слетања на аеродром у Амстердаму. Од силине удара, како наводе очевици, труп летелице "боинг" 737-800 преломио се на три дела.

Девет људи је погинуло, а 84 повређено, од којих је 25 особа претрпело тешке повреде. Шест путника налази се у критичном стању.

Према последњим извештајима, међу погинулима су пилот, копилот и још један члан посаде чија су тела откривена у пилотској кабини.

Холандски званичници су саопштили да још није познато шта је довело до пада авиона, али да поседују црну кутију из авиона.

Терористички напад је као могућност искључена, као и лоши временски услови. Као могуће узроке експерти наводе грешку пилота или прекид рада мотора у који је, можда, улетело јато птица, по чијој бројности је позната околина аеродрома.

Власти су дошле до листе путника и покушавају да установе националност и идентитет људи који су били у авиону у тренутку пада.

Турски министар саобраћаја Бинали Јилдирим сматра да је "право чудо" да нема више жртава.
"Чињеница да се авион приземио на мекану подлогу и да га није захватио пожар, помогла је да број настрадалих не буде већи", рекао је Јилдирим.

Председник борда директора компаније "Туркиш ерлајнз" Кандан Карлитекин рекао је да је авион био у добром стању, да су проверена документа о одржавању авиона и да није уочен ниједан проблем.

Један од путника изјавио је да је спуштање авиона најављено кад се летелица налазила на око 600 метара надморске висине, а да је потом авион упао у јаке турбуленције и почео брзо да "пропада" након чега је ударио у земљу.

На снимцима које од јутрос приказују холандске телевизије види се авион са одвојеним задњим трапом од остатка летелице и огромном пукотином одмах иза пилотске кабине. Оба мотора авиона леже око 100 метара од остатака трупа авиона.

Авион је рано јутрос полетео са истамбулског аеродрома "Мустафа Кемал Ататурк".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи