Читај ми!

Украјина тврди да има доказе о умешаности Русије у сајбер нападе; Москва: Живимо у свету лажних оптужби

Украјинске власти тврде да имају доказе о умешаности Русије у велики сајбер напад, који је пре неколико дана погодио сајтове владе те земље. Москва то негира. Вашингтон најављује да ће са савезницима одговорити - ако се оптужбе Кијева испоставе тачнима. Сједињене Америчке Државе и НАТО кажу да су спремни за наставак дијалога са Москвом. У Белорусију, стижу руске војне снаге.

Званични Кијев каже да за сајбер упозорење Украјинцима да "страхују и очекују најгоре" - све указује да је Русија иза те саботаже, а циљ је дестабилизација Украјине. Вашингтон сарађује са Кијевом да се такви напади убудуће спрече. 

"Месецима смо упозоравали да би сајбер напади могли бити део руских напора да се погорша ситуација у Украјини. Русија је и раније изводила такве нападе. Ако се испостави да је Москва одговорна и настави такве акције, са савезницима ћемо адекватно реаговати", наводи Џејк Саливен, саветник за националну безбедност председника Бајдена

Док припрема нове војне вежбе на граници с Украјином, Кремљ одбацује оптужбе Вашингтона да жели војно да ескалира ситуацију са Украјином.

"Господин Саливен је обећао да ће за 24 сата обелоданити доказе за те оптужбе - и још чекамо на њих. Живимо у свету лажних оптужби, лажних вести, у свету лажи. Напетост на граници са Украјином је превисока, зато Русија захтева директни одговор на своје предлоге о безбедносним гаранцијама", наводи Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

Украјина је упозорила да би Русија могла да је нападне из различитих праваца, укључујући територију Белорусије, где у оквиру заједничких војних вежби - стижу руске снаге и опрема.

"Циљ вежби је јачање одбране од Пољске, балтичких земаља и Украјине. Вежбе ће бити у фебруару. Одредите тачан датум вежби и обавестите нас, да нас не бисте оптужили да смо, из ведра неба, нагомилали трупе, као да се спремамо за рат", наводи Александар Лукашенко, председник Белорусије.

Упркос мноштву недавних разговора Русије и Запада, нема назнака о приближавању ставова и попуштању напетости.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара