Обама обећао опоравак Америке

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама, упркос црним економским прогнозама, обећао Американцима излазак из кризе и обнову. Конгрес овацијама испратио говор председника.

Говорећи о суморној економској реалности и нади у боље сутра, председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама рекао је да би опоравак америчког финансијског система и привреде уопште могао да захтева више средстава него што је првобитно планирано и издвојено.

"Тежина кризе неће одредити судбину нације... Вечерес желим да сваки Американац зна да ћемо се опоравити и да ће САД из кризе изаћи снажније," рекао је Обама.

Често прекидан бурним аплаузима, амерички председник у свом првом излагању на заједничкој седници оба дома Конгреса, говорио je о реформи здравства, образовном систему, стању на берзи, аутомобилској индустрији, смањењу пореза, борби против тероризма.

"Цена ове акције ће бити висока, али вас уверавам да ће цена неактивности бити много већа", рекао је амерички председник, додајући  да би на тај начин економска криза потрајала, не месецима или годинама, већ, можда, и целу деценију.

Обама је рекао да ће за спасавање посрнулих банака бити потребно више од 700 милијарди долара издвојених прошле година, наглашавајући да буџетски дефицит, који сад износи 1.300 милијарди долара, мора бити доведен под контролу.

Обама је истакао посвећеност своје администрације борби против тероризма, али је рекао да би она могла да добије нове облике у Авганистану, Пакистану и Ираку.

Такође је најавио да ће његова влада сарађивати са земљама целог света у борби против економске кризе и изјаснио се против употребе мера трговинског протекционизма.

"Радићемо са земљама чланицама Г-20 на обнови поверења у наш финансијски систем, против могуће ескалације протекционизма и на подстицању тражње за америчким производима на тржиштима широм света", истакао је Барак Обама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи