Читај ми!

Столтенберг: Дијалог са Русијом тежак, али неопходан

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, подржао је политички дијалог са Москвом и поручио да је састанак Савета НАТО-Русија, одржан у седишту Алијансе у Бриселу, био користан, а да се највише разговарало о тензијама "у и око Украјине."

Столтенберг је истакао да је дијалог са Русијом тежак, али неопходан. НАТО савезници ће учинити све да нађу политички пут напред", додао је Столтенберг.

Како је истакао, неће бити лако премостити разлике, али је, оцењује, позитиван знак да су сви НАТО савезници и Русија сели за исти сто и ангажовали се око суштинских тема.

Јенс Столтенберг, који је председавао Саветом НАТО Русија, рекао је новинарима у седишту Алијансе да међу савезницима постоји озбиљна забринутост због гомилања руске војске на граници са Укарјином.

Додао је да су чланице НАТО позвале Русију да одмах деескалира ситуацију и поштује сувернитет и територијали интегритет својих суседа.

"Русија нема права вета на чланство Украјине у НАТО"

Kада је реч о могућем чланству Украјине у НАТО, Столтенберг каже да су "врата НАТО отворена", а да "свака нација имам право да бира свој пут."

"Само је на Украјини и НАТО чланицама да одлуче о спремности Украјине за чланство, а Русија ту нема право вета", закључио је Столтенберг.

Јенс Столтенберг је навео да су НАТО свезници током састанка са руским званичницима понудили решавање отворених питања о контроли наоружања, укључујући и ограничења када је реч о ракетама и нуклеарној политици.

Додао је да Алијанса тражи начине како да побољша цивилне и војне канале у контактима са Русијом, укључујући и могућност поновног успоствљањ официра за везу у Москви и Бриселу.

НАТО поздравља и билатералне консултације одржане између САД и Русије као и сутрашњи састанак ОЕБС-а што се у Алијанси види како конструктивни ангажман у безбедносном интересу Европе. Састанак Савета НАТО-Русија завршен је у Бриселу после четири сата.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво