Још један "напад" ципелом

Ухапшен 52-годишњи становник Јерусалима који је ципелом погодио председницу Врховног суда Израела Дорит Беиниш. Бацање ципела постало популарна форма протеста после "напада" на бившег америчког председника Џорџа Буша.

Председница Врховног суда Израела Дорит Беиниш повређена је, када је један човек бацио на њу ципеле за време заседања, погодивши је у лице.

Беиниш је пала после ударца добијеног ципелом и одведена је код лекара, који су изјавили да није реч о тежим повредама. Полиција је одмах ухапсила нападача.

Очевици су рекли да је ушао у судницу и показао на судију Беиниш, питајући да ли је она председник. Када се уверио ко је председница, скинуо је ципеле, једну па другу, и бацио их на њу узвикујући: "Издајицо" и "Ти си ми уништила живот", и сломио јој наочаре.

Ухапшени "бацач" ципела, 52-годишњи становник Јерусалима, рекао је полицији да му је судија годинама загорчавала живот и да судски предмет због којег ју је гађао нема везе с марихуаном.

Чувари су рекли да је реч о возачу, кога су често виђали крај зграде суда. Адвокат Тал Рон, један од очевидаца, рекао је да је у току било саслушање о медицинској употреби канабиса, када се догодио инцидент.

"Одједном је ципела полетела директно према председници. Она се сагнула напред и чули смо ударац. Чувари су скочили на човека, ухвативши га за главу. Напустили смо судницу. Било је веома хаотично," рекао је Рон.

Популарна форма протеста

Председник Израела Шимон Перес одмах је телефонирао председници суда. Он се јавио из Берлина, где присуствује обележавању Међународног дана сећања на холокауст.

"Ваше повређивање је равно повређивању свете институције државе Израел. То не сме постати део рутине", рекао је Перес.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је рекао да је шокиран инцидентом, осуђујући свако насиље.

"Шокиран сам. Суд не сме бити повређен и не смемо чак ни да замислимо повређивање председника Врховног суда", рекао је Нетанијаху.

Израелски медији подсећају да је бацање ципела постало популарна форма протеста откако је ирачки новинар Мунтадер ал Заиди бацио ципеле на бившег америчког председника Џорџа Буша, децембра 2008. године.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво