Читај ми!

Серија смртоносних торнада у САД – најмање 80 погинулих, Бајден прогласио ванредно стање у Кентакију

Током снажне олује торнада који је прошао кроз шест америчких држава, погинуло је најмање 80 особа, а на потезу од 320 километара уништени су објекти који су се нашли на путу олује. Председник САД Џозеф Бајден прогласио ванредно стање у Кентакију.

Најмање четири торнада погодила су током ноћи делове Кентакија, а штета је начињена у неколико округа те савезне америчке државе. Гувернер Кентакија Енди Бешир рекао је да би број погинулих могао да буде већи од 100, пренео је Ројтерс.

"Никад нисам видео овакав ниво уништења. Веома смо сигурни да смо изгубили више од 50 становника Кентакија. Сада сам сигуран да је тај број већи од 70. Заправо би могао да буде и већи од 100 на крају дана", рекао је Бешир.

Председник САД Џозеф Бајден наредио је да се Бајден је наредио да се федерални ресурси искористе за  помоћ локалним и државним властима, саопштила је Бела кућа.

Бајден је претходно разговарао са гувернерима пет држава погођене олујама - Арканзас, Илиноис, Кентаки, Мисури и Тенеси и изразио саучешће и посвећеност брзој испоруци помоћи, наводи Бела кућа.

У акцији спасавања учествује 189 чланова Националне гарде, а како је Бешир навео, без струје је у Кентакију остало више од 56.000 људи.

Најтеже последице олуја је оставила у Мејфилду, градићу са око 10.000 становника у западном делу Кентакија, у близини границе са Илиноисом, Мисуријем и Арканзасом.

У фабрици свећа у том месту било је заробљено око 110 људи, пошто се срушио кров фабрике. 

Радница фабрике Кајана Парсонс-Перез рекла је да се чуо ветар и да се након тога обрушио кров.

Најмање 36 торнада је забележено у пет савезних држава – Арканзасу, Кентакију, Мисурију, Илиноису и Тенесију. 

У Тенесију су најмање три особе изгубиле живот, док је на северу Арканзаса једна особа погинула, а најмање петоро повређено када је оштећен кров на старачком дому. 

Власти Илиноиса саопштиле су да је велики број људи заробљен у складишту "Амазона" када се кров делимично урушио, а потврђено је да има и жртава. 

Без струје је због невремена остало 300.000 потрошача у седам америчких савезних држава.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво