Француска против фереџе

Скорим доношењем закона, којим се муслиманкама забрањује ношење вела који покрива лице, свима који показују видљиве знаке радикалне верске праксе, Француска би могла да ускрати стални боравак и држављанство.

Француска је на корак од доношења закона којим се муслиманкама забрањује да на јавним местима носе вео који покрива лице. Парламентарни комитет Француске скупштине залаже се за то да се свима који показују видљиве знаке радикалне верске праксе ускрати стални боравак и држављанство.

Председник Никола Саркози ублажава став и упозорава да постоји опасност од жигосања муслиманске заједнице у Француској.

Пре шест месеци, Саркози је ризиковао да зарати са муслиманима, рекавши да у Француској, на јавним местима, није добродошло одевање које покрива цело тело и лице жене.

Потом је у парламенту установљена комисија која је оценила да је покривање лица у супротности са републиканским принципима секуларизма и једнакости. Усвајању је претходила жучна расправа, а неки парламентарци су тражили и радикалније мере како би се увела потпуна забрана ношења хиџаба.

"Намера је да се донесе општи закон који ће забранити да лице жена буде прекривено док су у болницама, школама, јавном превозу", истиче председник Парламентарне комисије Андре Жерен.

На извештају су, више од пола године, радила 32 парламентарца. Њихова одлука је образложена на 600 страна. Председник француског парламента Бернар Акоје каже да извештај показује да ношење вела представља све оно што Француска одбацује.

"То је симбол поробљавања жена и обележје екстремног фундаментализма", истиче Акоје.

Жене које крше правила својим одевањем, могу да очекују да ће им бити ускраћена свака државна услуга и помоћ.

У Француској живи пет милиона муслимана, и то је најбројнија заједница у Европи. Истраживања јавног мњења показују да већина француза жели потпуну забрану таквог одевања. Муслимански лидери се жале да је ова дебата у спрези са актуелном расправом о француском националном идентитету.

"Муслимани верују да су дискриминисани, да је њихова вера постала предмет расправе и напада. Не разумемо ту опсесију", тврди председник Савета за ислам Мохамед Мусауи.

У Француској се на фереџу и хиџаб гледа као на знак екстремизма, увреду једнакости полова и француске секуларности. Законом из 2004. године Француска је забранила муслиманкама да носе фереџе у основним и средњим школама.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво