Читај ми!

Столтенберг: Необична концентрација руске војске на граници, стојимо уз Украјину

Шеф украјинске дипломатије састао се са генералним секретаром НАТО-а којем је пренео забринутост због великог броја руских војника на граници. НАТО стоји уз Украјину, поручује Јенс Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг затражио је од Русије да буде транспарентна када је реч о војним активностима.

На конференцији за новинаре коју је одржао са шефом украјинске дипломатије Дмитром Кулебом, Столтенберг је рекао да Алијанса стоји уз Украјину. 

"Видимо необичну концентрацију руских јединица, и знамо да је Русија у прошлости била вољна да користи своје војне капацитете у агресивним акцијама против Украјине", рекао је Столтенберг.

Распоређивање руских јединица је протеклих дана изазвало страх од могућег напада. Москва тврди да је реч о запаљивим инсинуацијама и жали се на повећане активности НАТО-а у региону.

Украјина је проценила да је реч о 100.000 војника, што је опасна бројка, каже Столтенберг.

"Те снаге су делом на граници Русије и Украјине, а делом јединице које су у самој Украјини, односно на Криму, који је Русија нелегално анектирала. Видимо и присуство милитаната, сепаратиста у Донбасу, који је такође део Украјине, а помаже им Русија", рекао је Столтенберг. 

На питање како је Русија распоредила војску и опрему у Украјини, један извор из НАТО-а је рекао да се они премештају преко ноћи, како би се избегло да неко то сними и окачи на друштвене мреже.

Литвански шеф дипломатије је на маргинама састанка у Бриселу рекао новинарима да Запад не може да искључи могућност руског напада на Украјину, док је пажња међународне заједнице усмерена на мигрантску кризу на граници Пољске и Белорусије. Сматра да је могуће и да Русија у Белорусији успостави своје стално војно присуство.

Председник Русије Владимир Путин је у суботу рекао да непланиране вежбе НАТО-а у Црном мору представљају озбиљан изазов за Москву и да НАТО снаге користе стратешку авијацију са бојевим оружјем, што је, како каже, озбиљан изазов за Русију. 

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара