Читај ми!

Судан, генерал сместио свргнутог премијера на сигурно – у своју кућу

Судански генерал брани изведену војну акцију, наводећи да је влада смењена како би се избегао грађански рат. Премијера Хамдока сместио је у свој дом, како би, каже, био на сигурном. Демонстранти поново на улицама. Са звучника џамија позива се на генерални штрајк.

Судански војни вођа генерал Абдел Фатах ел Бурхан је на првој медијској конференцији откако је смењена влада рекао да војска није имала избора, него да се "супротстави политичарима који су хушкали против оружаних снага".

"Опасности којима смо сведочили претходне недеље могле су да уведу државу у грађански рат", рекао је генерал, мислећи на демонстрације против војске.

Премијер Абдал Хамдок, који је у понедељак ухапшен са другим члановима свог кабинета, није повређен и налази се у генераловом дому. 

"Премијер је био у својој кући. Међутим, плашили смо се да ће бити у опасности, тако да смо га сместили у мој дом", рекао је генерал Бурхан.

Генерал је јуче објавио распуштање Сувереног савета, тела које је требало да омогући дељење власти између војске и цивила. Објавио је и увођење ванредног стања, наводећи да су оружане снаге потребне за заштиту безбедности. Обећао је да ће одржати изборе у јулу 2023. године.

Фејсбук страница Канцеларије премијера је још увек под контролом Хамдокових људи. Они траже да Хамдок буде пуштен на слободу, као и други званичници.

Хамдок је и даље на челу извршне гране власти и признају га судански народ и свет, наводе на Фејсбуку и истичу да нема другог пута него да се протестује, штрајкује и да се на друге начине изрази грађанска непослушност.

Запад тражи да се заточени чланови кабинета пусте на слободу и тврде да ће ускратити помоћ коју пружају Судану ако војска власт не успостави заједно са цивилима

Нови протести у Судану

Фотографије објављене на друштвеним мрежама показују да грађани опет протестују на улицама Атбара, Донголе, Елобеида. Они узвикују: Не стајте уз војску, она вас неће заштитити.

Картум и његов град близанац с друге стране Нила су делимичној блокади. Види се дим од гума које су запалили демонстранти. Позиви на генерални штрајк чују се са разгласа џамија. Улице и мостове су блокирали или грађани или војска.

Званичник из Министарства здравља каже да је седморо људи погинуло јуче у сукобима демонстраната и снага безбедности.

Војна акција је, иначе, зауставила транзицију Судана у демократију, две године од свргавања аутократског лидера Омара ел Башира.

Генерал Бурхан, иначе, тврди да није изведен пуч, већ да је у питању акција војске која је за циљ имала да "исправи правац" којим се креће транзиција.

"Обећали смо народу Судана и целом свету да ћемо бранити транзицију", рекао је Бурхан.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво