Читај ми!

Војска након пуча прекинула телекомуникације у Судану

Телекомуникације су у прекиду у Судану, дан након што је војска преузела власт у државном удару. Званичник Министарства здравља каже да је седам особа убијено у сукобима војника и уличних демонстраната.

Неименовани сведок је за Ројтерс рекао да су интернет и телефонске услуге озбиљно ограничени.

Живот је у застоју у главном граду Картуму, где су продавнице затворене и услуге обустављене, а војска и даље блокира неке путеве након претежно мирне ноћи.

Вођа државног удара генерал Абдел Фатах ел Бурхан распустио је војно-цивилни Суверени савет, који је успостављен са задатком да води земљу ка демократији након свргавања аутократе Омара ел Башира у народној побуни пре две године.

Бурхан је објавио увођење ванредног стања, наводећи да су оружане снаге потребне за заштиту безбедности и сигурности. Обећао је да ће одржати изборе у јулу 2023. године.

Суданско удружење професионалаца, коалиција активиста која се побунила против Башира, позвало је на штрајк, а са звучника џамија у Картуму чуо се позив на генерални штрајк.

Суданско Министарство информација, које је и даље лојално свргнутом премијеру Абдали Хамдоку, саопштило је на својој Фејсбук страници да прелазни устав само премијеру даје право да прогласи ванредно стање и да су акције војске злочин.

Хамдок је и даље легитимна транзициона власт, наводи се у саопштењу тог министарства.

Хамдок, економиста и бивши високи званичник УН, приведен је и одведен на непознату локацију након што је одбио да изда саопштење којим подржава војни удар, саопштило је Министарство информација.

Владе Сједињених Држава, Велике Британије и Норвешке осудиле су пуч у Судану, наводећи да су дубоко забринуте због ситуације у тој земљи. Упутиле су позив снагама безбедности да ослободе оне који су незаконито приведени, наводи се у саопштењу америчког Стејт департмента.  

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво