Читај ми!

Ванредно стање у Судану – војска распустила владу, сукоби на улицама Картума

Војници су ухапсили већину чланова владе Судана и велики број лидера странака које подржавају владу. Председник колективног органа управљања је распустио владу и прогласио ванредно стање. Сукоби демонстраната и војске на улицама Картума, повређено 12 особа.

Министарство информисања Судана је саопштило да су војне снаге ухапсиле цивилне чланове колективног органа који управља Суданом, као и чланове владе и да су их одвели на непознату локацију.

У међувремену је председник колективног органа, војни официр, Абдел Фатах ал Бурхан распустио владу и прогласио ванредно стање у Судану.

Поручио је да ниједна партија неће наметати своју вољу у Судану, као и да ће избори бити одржани, по ранијем договору, до краја 2023. године.

Како преноси Ал Арабија, аеродром у Картуму је затворен, а сви међународни летови су отказани.

Неименовани извори Ал Хадата наводе да је премијер Абдала Хамдок у кућном притвору, док су ухапшена четири члана владе, цивилни члан колективног органа и неколико покрајинских гувернера и лидера странака.

Демонстранти који подржавају владу су изашли на улице Картума, а министарство информисања је саопштило да се у близини седишта војске пуцало на окупљене грађане.

Најмање 12 људи је повређено, саопштила је лекарска организација на Фејсбуку

Суданска асоцијација професионалаца, организација која је предводила смену председника Башира, позвала је све који је подржавају на мобилизацију након хапшења чланова владе.

"Позивамо људе да изађу на улице и да их окупирају, да затворе све путеве барикадама, да организују генерални штрајк и да не сарађују са пучистима и да им се супротставе грађанском непослушношћу", наводи се у саопштењу асоцијације.

Судан се налази на ивици сукоба откако је прошлог месеца државни удар који је пропао изазвао међусобне оптужбе војних и цивилних група које би требало да деле власт након смене некадашњег председника Омара ал Башира.

Тридесетогодишња владавина Башира је окончана 2019. године након вишемесечних уличних протеста. Након његове смене је договорено да Судан изађе из изолације, као и да ће се избори одржати до краја 2023. године.

Тензије расту од почетка октобра, када су коалиција побуњеничких група и политичких партија склопиле савез са војском и позвале на распуштање цивилне власти.

Прошле недеље је неколико министара учествовало у великим протестима у Картуму и другим градовима против увођења војне власти. Пре тога је војни вођа колективног органа власти потврдио да је посвећен транзицији. 

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво