Читај ми!

Нове варнице на релацији Брисел–Варшава: ЕУ прети санкцијама, Пољска не пристаје на уцене

Бурна расправа у Европском парламенту о одлуци Уставног суда Пољске да одбаци кључне делове закона Европске уније. Брисел неће дозволити подривање независности правосуђа, упозорила је шефица Европске комисије запретивши Варшави санкцијама. Ништа мање оштар није ни пољски премијер, истиче да његова земља не пристаје на претње и уцене.

Односи Пољске и Европске уније на најнижем су нивоу од прикључења те земље Унији 2004-те године. Одлука пољског суда да домаће законодавство стави изнад закона Уније додатно је подигла тензије између Варшаве и Брисела.

У говору пред посланицима у Стразбуру председница Европске комисије поручила је да жели јаку Пољску у уједињеној Европи, али да неће дозволити подривање европских вредности.

"Владавина права је лепак који везује нашу Унију. То је темељ нашег јединства. Не можемо и нећемо дозволити да наше заједничке вредности буду доведене у ризик. Комисија ће деловати, а опције су свима добро познате", поручила је Урсула фон дер Лајен.

Оштре критике на рачун Пољске стижу и из редова најјачих парламентарних група – Европске народне партије, Либерала, Левице и Зелених. Оптужују пољску национално-конзервативну владу да је окренула леђа слободи медија, независности правосуђа, мањинама.

"Треба да разговарамо, али не видим простор за компромис. На крају таквог дијалога, мора бити јасно чему смо се посветили када смо се прикључили Европској унији. Не могу постојати посебни договори", нагласио је немачки министар за европске послове Михаел Рот.

Пољска је лојална чланица Европске уније, али се противи претераној централизацији власти, каже пољски премијер.

"Не можемо остати неми када нападају нашу земљу на неправедан начин. Неприхватљиво је да нам претите финансијским санкцијама. Одбијам језик претњи и свршеног чина. Нећу дозволити европским политичарима да уцењују Пољску", истакао је премијер Пољске Матеуш Моравјецки.

Појавила су се и нагађања о могућем "Полегзиту", али премијер Моравјецки уверава европске партнере да нема намеру да следи британски пример.

Ако не буде компромиса између Брисела и Варшаве, Европска комисија могла би да уведе Пољској финансијске санкције, да јој ускрати средства из фондова, па чак и да јој суспендује право гласа о одлукама Уније.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво