Читај ми!

Филипини – и после Маркоса Маркос?

На Филипинима у трку за председника укључио се Фердинанд Маркос млађи, син суровог, ексцентричног диктатора који је двадесет година владао том државом и био присиљен на бекство из земље.

Председничка кампања која је управо почела на Филипинима је једна врста покретне траке са светски познатим личностима.

За највишу функцију у тој острвској држави у југоисточној Азији бориће се не само бивши вишеструки првак света у боксу Емануел "Мани" Пакијао, већ и Ферднинанд Маркос млађи, шездесетчетворогодишњи син бившег филипинског диктатора истог имена, који је са својом ексцентричном женом Имелдом широм света био познат по суровости и бескрупулозном богаћењу.

Фердинанд Маркос млађи објавио је почетком недеље своју кандидатуру преко друштвених мрежа. Упркос контроверзама везаним за родитеље, он се већ дуже бави политиком и већ је служио као сенатор (члан Горњег дома парламента). Штавише, захваљући оцу, који је владао Филипинима двадесет година од половине шездесетих до половине осамдесетих, он је још као младић у двадесетим годинама обављао функцију провинцијског гувернера.

Дутертеова линија?

Фердинанд Маркос млађи политички је савезник садашњег председника Филипина Родрига Дутертеа, којем шестогодишњи мандат истиче у мају следеће године.

Интересантно је да у Пацифичкој земљи са близу 110 милиона становника постоји уставно ограничење по којем иста особа може бити председник само једном, што је правило које је уведено управо због Фердинанда Маркоса старијег, који је након што је одрадио два председничка мандата увео диктатуру и касније себи доделио и трећи мандат. Он је дошао је на чело државе 1965. и остао упамћен као један од најсуровијих и најкапрциознијих светских диктатора, у рангу Иди Амина и Агуста Пиночеа.

Највиши државни правни акт тако онемогућује поновну кандидатуру Родрига Дутертеа, који је 2016. године, по ступању на дужност председника, организовао сахрану посмртних остатака Фердинанда Маркоса старијег на државном гробљу у престоници Манили.

Након што је био оборен 1986. у народном устанку и војној побуни, Маркос је с породицом и најближим сарадницима, те десетинама ковчега пуних новца, залата и накита, избегао на Хаваје, где је преминуо 1989. године. Његови посмртни остаци 1993. су враћени у његов завичај у провинцији Илокос Норте, на крајњем северозападу Филипина, одакле су 2016. пребачени у главни град.

Дутерте, који је и сам светски познат по суровости због свог рата против дроге у којем су саморганизовани, наоружани добровољци и полиција у протеклих неколико година побили, сматра се, око 12.000 наркомана, дилера и невиних грађана, том сахраном је практично рехабилитовао Фердинанда Маркоса старијег, за време чије владавине су се полиција и војска немилосрдно обрачунавале с новинарима, опозиционим политичарима, те (уз помоћ САД) комунистима и муслиманским побуњеницима.

Дутерте је чак изјављивао да би требало окончати потрагу за огромним богатством које је Маркос старији исисао из државе. Сматра се да је он изнео између пет и десет милијарди долара новца који је припадао централној банци, што важи за највећу пљачку неке државе од стране њених функционера у свету.

Династије Маркос и Дутерте у загрљају

Извесно време на Филипинима се шушкало да би Фердинанд Маркос млађи и Дутертеова ћерка Сара, која је градоначелник града Давао и, судећи по истраживањима јавног мнења, најпопуларнији политичар у земљи, могли да се удруже и заједнички кандидују за функције председника и потпредседника државе.

Сам Дутерте све до прошле недеље, када је под притиском јавности објавио повлачење из политике по истеку мандата, дуго је намеравао да се кандидује за потпредседника и у том периоду је јавно рекао да не би имао ништа против да одустане од те кандидатуре ако ће млађи Маркос да се кандидује.

Куриозитет је да, упркос злочинима које наредио Фердинанд Маркос старији и пљачки века коју је починио скупа са својом ексцентричном супругом Имелдом, његова породица остаје популарна, нарочито у свом завичају на северу пострва Лузон. Након повратка из егзила Имелда је била више пута бирана за посланика Доњег дома парламента (Конгреса) и кандидовала се за потпредседника. И Маркосова ћерка Ајми је сада сенатор, док је у прошлости била дугогодишњи гувернер провинције Илокос Норте и посланик Доњег дома парламента.

У овом тренутку, међу (славним) противкандидатима с којима ће се Фердинанд Маркос млађи суочити у настојању да се докопа председничке фотеље, поред бивше светске боксерске звезде Пакијаа, налази се и садашњи градоначелник тринаестомилионске престонице Маниле, Франциско Домагосо, који је по професији глумац.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара