Читај ми!

Немица стара 96 година побегла уочи суђења за помагање нацистима, ухваћена после неколико сати

Деведесетшестогодишња Немица Ирмгард Фурхнер ухваћена је само неколико сати након што се није појавила на данашњем суђењу по оптужници за помагање и подржавање масовних убистава у једном концентрационом логору током Другог светског рата.

Окривљена Ирмгард Фурхнер напустила је свој дом у раним јутарњим сатима и одвезла се таксијем на непознату локацију, изјавила је раније данас портпаролка суда Фредерике Милхофер, а преноси агенција Ројтерс.

Портпаролка је касније потврдила да је окривљена притворена и да доктор сада процењује да ли њено здравствено стање дозвољава да буде затворена.

"Наредно рочиште је заказано за 19. октобар", изјавила је Милхофер.

Ирмгард Фурхнер је оптужена да је као 18-годишњакиња била саучесник у убиству 11.412 људи док је била дактилографкиња концентрационог логора Штутхоф између 1943. и 1945. године.

Оптужбе се не могу прочитати ако Фурхнерова, којој се суди на суду за малолетнике због њених младих година у време наводних злочина, лично не присуствује суђењу.

Тужиоци тврде да је она била део апарата који је помогао функционисање нацистичког логора пре више од 75 година, преноси агенција АП.

Државни суд у граду Ицехо на северу Немачке је у саопштењу навео да је осумњичена "помагала и подржавала оне који су били задужени за логор у систематском убијању оних који су тамо били затворени у периоду од јуна 1943. до априла 1945. године у њеној функцији стенографа и дактилографкиње у канцеларији заповедника логора".

Према другим медијским извештајима, оптужена је саслушана као сведок током ранијих нацистичких суђења и тада је рекла да јој је бивши командант Штутхофа Пол Вернер Хопе диктирао дневна писма и радио поруке.

Фурхнерова је изјавила да није била свесна убистава која су се догодила у логору док је тамо радила, преноси АП позивајући се на немачку новинску агенцију ДПА.

Штутхоф је успостављен 1939. у окупираној Пољској, а гасне коморе почеле су се користити у јуну 1944. године. Совјетски војници ослободили су га пред крај рата у мају 1945. године.

У логору је било око 100.000 затвореника у ужасним условима. Више од 60.000 људи је умрло од болести и глади, неки су угушени гасом, а другима су убризгане смртоносне инјекције или су зими терани напоље без одеће све док нису умрли од смрзавања.

Највећи број њих били су Јевреји, а било је и Пољака, као и заробљених совјетских војника.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије