Читај ми!

Северна Kореја тврди да је успешно тестирала хиперсоничну ракету

Северна Kореја тврди да је у уторак успешно тестирала нову хиперсоничну ракету под називом Хвасонг-8.

Државни медији навели су да је нова ракета један од "пет најзначајнијих" нових система наоружања, планираних у петогодишњем војном развојном плану.

Пјонгјанг своју нову ракету квалификује као "стратешко оружје", што обично значи да такав пројектил може да носи и нуклеарне бојеве главе, и истиче да је јучерашње тестирање нови показатељ технолошког напретка у производњи јужнокорејског наоружања упркос строгим међународним санкцијама.

Севернокорејска државна новинска агенција KЦНА у својим извештајима указује да је развојем овог система наоружања повећана "способности нације за самоодбрану у сваком погледу", као и да је пробно лансирање потврдило успешну "навигацијску контролу и стабилност пројектила".

Тестирање хиперсоничне ракете је трећи ракетни тест који је извршио Пјонгјанг овога месеца, јер је недавно извршена проба новог система балистичких ракета које се лансирају са возова.

Хиперсоничне ракете су много брже и агилније од ракета претходне генерације што знатно отежава ефикасно дејствовање противничких система раног пресретања и противракетне одбране, наводи новинска агенција АП.

Севернокорејски лидер Kим Џонг-Ун је изјавио на једном састанку одржаном у јануару да су научници "завршили истраживање" у процесу развоја хиперсоничних ракета способних да успешно избегавају протиракетне системе одбране, а јучерашњи тест био је прва проба таквог пројектила.

Убрзо након лансирања нове хиперсоничне ракете Хвасонг-8 изасланик Северне Kореје Kим Сонг бранио је право своје земље на развој наоружања.

Говорећи на годишњој Генералној скупштини УН у Њујорку, он је поручио да Северна Kореја "гради националну одбрану како би се одбранила и поуздано заштитили безбедност и мир земље".

Јужна Kореја је недавно тестирала своју прву балистичку ракету лансирану са подморнице за коју је речено да је неопходна као средство одвраћања од "провокација" Северне Kореје, а Пјонгјанг је у више прилика оптуживао Сеул за двоструке аршине у погледу војних активности.

Стручњаци сматрају да ће Север вероватно наставити своје војне активности и тестирања и у наредним месецима, све док Kина не почне да врши притисак да се ситуација смири уочи зимских Олимпијских игара у Пекингу почетком следеће године.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво