Почео самит Г8

Самит индустријски најразвијенијих земаља света и Русије - Г8, на коме ће се говорити о климатским променама, расту цена нафте и хране и ситуацији у Африци, посебно у Зимбабвеу, почео је у јапанском планинском центру на острву Хокаидо.

Домаћин овогодишњег самита, јапански премијер Јасуо Фукуда и лидери САД, Британије, Немачке, Француске, Канаде и Русије покушаће да утичу на најразвијеније економије света, као и оне у експанзији, посебно Кине и Индије, да се обавежу да ће до 2050. године преполовити емисију штетних гасова која условљава глобално загревање.

Очекује се да ће се самиту у среду, када се и завршава, придружити лидери још осам земаља: Аустралије, Бразила, Кине, Индије, Индонезије, Мексика, Јужне Кореје и Јужне Африке.

Амерички председник Џорџ Буш рекао је уочи почетка самита да Кина и Индија морају да прихвате мере за смањење емисије штетних гасова, чији циљ је постизање глобалног споразума о климатским променама.

"Одувек сам заступао став да је потребно да постоји заједнички став који се заснива на постављању (заједничког) циља. И довољно сам реалистичан да вам кажем да ако Кина и Индија не деле ту позицију, нећемо решити проблем", навео је Буш.

Први сусрет Буша и Медведева  

Буш се пре самита састао и са руским председником Дмитријем Медведевим, кога је назвао "паметан момак" који разуме стање ствари.

"Нећу се бавити психоанализом момка. Он је угодан и стручан и верујем кад ми нешто каже да то и мисли", рекао је Буш после првог сусрета са Медведевом од како је он од Владимира Путина преузео функцију председника Русије.

Двојица лидера истакли су да тесно сарађују поводом питања Северне Кореје и Ирана, али и констатовали размимоилажења, посебно о америчком антиракетном штиту у Европи.

Медведев је рекао да Бушово председниковање још није готово и да намерава да интензивира разговоре с њим.

Он је додао да ће са следећим америчким лидером, ко год то био радити, на интензивирању
односа САД и Русије.

Портпарол руског председника Медведева саопштио је да ће шеф руске државе с америчким колегом Џорџом Бушом разговарати о статусу Косова и другим спорним питањима, која заокупљају пажњу светске јавности.

ЕУ тражи од Г8 обавезујуће еколошке циљеве

Европска Унија је на самиту Г8 затражила од лидера те групе да одобре "значајне, амбициозне и обавезујуће" дугорочне циљеве за смањење емисије угљен-диоксида, гаса који се сматра главним кривцем за климатске промене.

"Надам се да се све земље чланице Г8 слажу да до 2050. морамо да смањимо нето глобалну емисију угљен-диоксида за најмање 50 одсто у односу на ниво из 1990.", изјавио је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Лидери Г8 су се на прошлогодишњем самиту, одржаном у немачком граду Хајлигендаму, договорили да "озбиљно размотре" предлоге ЕУ, Канаде и Јапана да се до 2050. емисија штетних гасова у најмању руку преполови.

Барозо, који на самиту у Јапану представља ЕУ, нагласио је да "озбиљна разматрања" више нису довољна и додао: "Потребна нам је конкретна одлука и јасно посвећење реализацији тих циљева."

Први човек Европске комисије најавио је да ће лидерима Г8 објаснити како борба против климатских промена може да буде корисна за привреду.

"Тврдим да истовремено можемо да напредујемо и стварамо економске прилике и да радимо на остварењу амбициозних циљева за смањење емисије угљен-диоксида", изјавио је Барозо.

САД су одбиле да ратификују Протокол из Кјота, који важи до 2012. године, јер сматрају да би примена тог споразума могла да угрози америчку привреду.

Председник САД Џорџ Буш рекао је да његова земља неће прихватити ни нови споразум о ограничењу емисије штетних гасова, уколико тим документом не буду обухваћени и други велики загађивачи попут Кине и Индије.

Барозо, међутим, каже да ће договор међу чланицама Г8 представљати притисак на поменуте две државе да и оне прихвате глобални споразум.

Председник Европске комисије је додао да би дугорочни циљеви групе Г8 за смањење емисије угљен-диоксида требало да буду обавезујући, али је истакао и да не очекује да ће се на самиту у Јапану доћи до конкретне бројке кад је реч о средњорочном циљу.

Афрички политичари траже помоћ за сиромашне земље 

На самиту Г8 састали су се лидери "осморке" и истакнутих афричких политичара који страхују да би најбогатије нације света могле да одустану од обећаног повећања помоћи сиромашним земљама.

Лидери земаља Г8 сусрели су се са шефовима влада и држава Алжира, Етиопије, Гане, Нигерије, Сенегала, Танзаније и Јужноафричке Републике, уз присуство генералног секретара Уједињених нација Бан Ки-Муна, председника Светске банке Роберта Зелика и председавајућег Комисијом Афричке уније Жана Пинга.

Хуманитарна организација "Оксфам" је једна од бројних невладиних организација која је упозорила да лидери Г8 не могу више само понављати своје обећање, дато 2005. на састанку Г8, да ће повећати годишњу помоћ земљама у развоју за 50 милијарди долара до 2010.

"Уколико у завршном коминикеу самита не будемо видели бројке, то ће представљати изневеравање обећања", рекао је представник "Оксфама" Макс Лосон .

Европска Унија, такође, је позвала Г8 да испуни своја ранија обећања.

"Морамо појачати наше напоре... Нема одступања", указао је Барозо и најавио да је извршно тело ЕУ спремно да обезбеди додатних милијарду евра помоћи пољопривредницима у сиромашним земљама како би се ублажио негативан утицај растућих цена хране.

Зелик упозорио на раст цена горива и хране

Председник Светске банке Роберт Зелик изјавио је данас да се међународна заједница суочава с претњом од повећања цена горива и хране и позвао лидере земаља Групе осам (Г8) да предузму хитне мере како би заштитили најугроженији део светског становниства.

Зелик је упозорио да раст цена прети да "одведе најмање 100 милиона људи до екстремног сиромаштва и обезвреди успехе постигнуте током последњих седам година на његовом сузбијању".

"Начин на који ћемо одговорити на двоструку опасност од раста цена горива и хране је тест глобалне обавезе да се помогне најугроженијима", рекао је Зелик у Међународном медија центру у месту Русуцу, тридесетак километара удаљеном од јапанског острва Хокаидо, на коме се одржава самит Г8.

"То је тест на којем не смемо да паднемо", истакао је председник Светске банке.

Зелик је додао да се не може очекивати да самит Г8 разреши све светске проблеме, делимично и због тога што на њему "нису присутне многе важне личности.", пренела је агенција Кјодо

Председник Светске банке је нагласио да су свету потребни "нови извори (сировина), акције и резултати у реалном временском периоду".

Уочи самита Г8, Зелик је упутио писмо јапанском премијеру Јасуи Фукуди, у којем га је упозорио да је свет, први пут од 1973. године, погођен комбинацијом рекордних цена нафте и хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво