Самоубилачки напад у Кабулу

Најмање 44-оро људи је погинуло, а 100 особа је повређена у самоубилачком нападу недалеко од индијске амбасаде у центру Кабула.

Експлозија се десила недалеко од индијске амбасаде, која се налази преко пута авганистанског Министарства унутрашњих послова и то са стране где се налази одељење за подношење виза, испред кога су чекале десетине људи.

Портпарол Министарства здравља Абдулах Фахим рекао је да су међу жртвама и цивили и припадници снага безбедности.

"Погинуло је више од 44 људи, углавном цивила", рекао је портпарол Министарства полиције Наџиб Никзад.

Међу погинулима су индијски војни аташе, један дипломата и двојица чувара, рекли су индијски званичници.

"Војни аташе, бригадни генерал Махта, погинуо је у експлозији", рекао је портпарол индијског Министарства одбране Ситаншу Кар.

То министарство ће послати авион како би тела жртава, као и повређени били пребачени у земљу, додао је Кар.

Бомба је експлодирала у тренутку када су два дипломатска возила улазила у амбасаду, рекао је Даниш Карохил, директор независне новинске агенције "Пађвок", која се налази у близини.

"Мета су била та дипломатска возила. Она су покушавала да уђу у амбасаду када их је напао бомбаш самоубица", рекао је Карохил и додао да је видео много мртвих и рањених, међу којима су и полицијаци, чувари амбасаде.

Индијска Влада оштро је осудила напад.

"Такви потези застрашивања неће нас одвратити од наших обавеза према авганистанској влади и народу", саопштила је индијска Влада.

Данашњи напад најкрвавији је те врсте који је извршен у Кабулу од побуне талибана, протераних са власти 2001. у интервенцији међународних снага предвођених САД-ом.

Док је широм Авганистана ниво насиља у последњих неколико месеци порастао, Кабул је углавном био поштеђен бомбашких напада талибанских побуњеника који се боре против авганистанских и међународних трупа.

У самоубилачком нападу у септембру 2006. године, који се десио испред капије Министарства унутрашњих послова, убијено је 12, а рањено 42 људи.

Након те експлозије у улици у којој се министарство налази постављени су додатни чувари и ограде.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи