Читај ми!

Убијени оперативци Исламске државе, уништена база ЦИА у Кабулу

Двојица оперативаца Исламске државе покрајине Корасан убијена су у нападу америчких дронова, потврдио је Пентагон. Уништена база ЦИА у Кабулу. Тим за националну безбедност упозорио је Белу кућу да следи још један терористички напад у Кабулу и да ће наредни дани бити најопаснији до сада. Убрзано се наставља евакуација са аеродрома у Кабулу.

Мета је била особа која је планирала терористичке акције, а операција је изведена у провинцији Нангахар, на истоку Авганистана. Том приликом није било цивилних жртава, поручују из америчке Централне команде. 

"Према првим информацијама, убили смо особу која нам је била мета, а која планирала будуће напада. Не мислимо да је било цивилних жртава", саопштено је из Пентагона.

Тај огранак Исламске државе је извео пре два дана напад у близини кабулског аеродрома када је убијено 170 људи, међу којима је било 13 америчких војника.

Амерички председник Џозеф Бајден одобрио је нападе недуго пошто су га саветници обавестили о опасности од нових терористичких напада у Кабулу. Поручио је да ће Америка пронаћи све одговорне и казнити их.

Са аеродрома у Кабулу у протекле две недеље евакуисано је више од 110.000 људи, а извлачење западних дипломата и авганистанских цивила се убрзава, како се приближава рок који су поставили талибани – крај месеца.

Иако су двојица високих званичника талибана рекли да су талибанске снаге заузеле положаје на аеродрому у Кабулу и да су спремне да преузму пуну контролу током викенда, када га америчке снаге напусте, Пентагон је то демантовао.

"Талибани не контролишу било који део аеродрома. Видео сам изјаве талибана, оне нису тачне. Нису ни на једној капији тог аеродрома нити контролишу било које операције. Америка и даље има потпуну војну контролу", рекао је Џон Кирби, портпарол Пентагона.

Британија приводи крају евакуацију из Авганистана, истичу да је окончано процесуирање британских држављана и Авганистанаца, који су се пријавили у програм "релокације и репатријације".

Командант британских оружаних снага каже да ће британски војници завршити евакуацију цивила из Авганистана до краја дана, а затим ће ту земљу напустити и војници.

И немачка мисија евакуације је завршена, а војници Бундесвера су се вратили у земљу, потврдила је министарка одбране. Њихов задатак је био да евакуишу немачке дипломате и авганистанске цивиле.

Француска је завршила операцију евакуације из Кабула, потврдила је министарка одбране али је и додала да ће Париз наставити да помаже онима којима је потребна помоћ да напусте ту земљу.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара