Читај ми!

Председник Авганистана напустио земљу, талибани проглашавају исламски емират

Талибански побуњеници, који држе под контролом готово две трећине Авганистана, ушли су у главни град Кабул и заузели председничку палату. Најављују да ће прогласити Исламски Емират Авганистан, али обећавају да се неће никоме светити. Председник Ашраф Гани напустио је земљу са својимм најближим сарадницима, што покушавају да ураде и бројни Авганистанци. Особље америчке амбасаде хеликоптерима напушта објекат.

Дипломатски извори Ројтерса навели су да ће председник привремене владе Авганистана бити бивши министар унутрашњих послова Али Ахмад Џалали, али није разјашњено да ли су талибани пристали на његово именовање.

Талибански побуњеници су саопштили да су почели напад на Кабул и да улазе у град са свих страна. Борцима је наређено да се уздрже од силе и да дозволе миран пролаз свима који су одлучили да напусте земљу.

Поручили су да не желе да невини цивили буду повређени или убијени током преузимања власти, али подсећају да примирје није на снази.

Авганистански министар унутрашњих послова Абдул Сатар Мирзаквал је рекао да је гарантована безбедност града, пренео је Ројтерс.

"Неће бити напада на град. Велики град и моћ ће бити предати привременој трећој страни и наша је дужност да обезбедимо град. Немојте бити жртве њихове (талибанске) пропаганде. Кабул ће бити безбедан. Не брините, неће бити проблема у Кабулу", казао је Мирзаквал.

Талибани су саопштили да се неће светити никоме, и да ће свима који су служили у војсци и државним институцијама бити опроштено.

Додали су да су у току преговори о мирној предаји Кабула и поручили да снабдевање болница неће бити обустављено. Осим тога, странци који се налазе у Кабулу требало би да напусте град или да се у наредним данима пријаве талибанској администрацији.

Талибани су заузели и базу Баграм, пренео је Би-Би-Си. Kомплекс је био епицентар рата против талибана и Ал Kаиде скоро 20 година до прошлог месеца, када су се америчка трупе повукле не обавестивши авганистанске власти. 

Талибанским борцима је, како преноси Ројтерс, забрањено да пуцају у ваздух како би прославили улазак у град.

Јутрос су талибански побуњеници преузели контролу над Џалалабадом, градом на истоку Авганистана. Џалалабад је, како је пренео Ројтерс, освојен без борбе.

Јутрошњим освајањем Џалалабада, талибани су преузели контролу над важном саобраћајницом за Авганистан – ауто-путем који води до Пешавара у Пакистану.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је, коментаришући ситуацију у Авганистану, да свет са ужасом посматра резултат још једног историјског експеримента Вашингтона.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво