Аустралија бесна због подметнутих пожара

У Аустралији расте гнев после саопштења да су неки од пожара били подметнути. Владини званичници најављују да ће против виновника бити поднета оптужница за убиство. Стручњаци сматрају да је веома тешко повезати подметање пожара један од злочина који је најтеже доказати.

У Аустралији расте гнев после полицијског саопштења да су неки од пожара, у којима је претходне недеље погинуло више од 180 људи, били подметнути.

Премијер Кевин Рад изјавио је да злочинци треба да "труну у затвору", а владини званичници запретили су да ће против виновника бити поднета најстрожа оптужница, за убиство.

Стручњаци, међутим, сматрају да је веома тешко повезати "чин паљења шибице и изазивања смрти", односно да је подметање пожара један од злочина који је најтеже доказати.

"Ако немате очевица (изазивања пожара), све што можете да имате јесу посредни докази, уз помоћ којих је јако тешко доћи до пресуде", навео је један стручњак.

Полиција је јуче оптужила једног човека за изазивање пожара који је проузроковао смрт и намерно подметање ватре, недалеко од града Черчила, у којој је живот изгубио 21 човек.

Пожар се на отвореном шири и изазива друге пожаре, отежавајући тако повезивање ватре која је изазвана с пожарима у којима евентуално страдају људи, рекао је један аустралијски истраживач.

"Ако неко изазове пожар који се прошири на друге пожаре, колико је онда одговорна та особа", запитао се истраживач.

У пожарима који су од 7. фебруара харали југоисточном аустралијском државом Викторијом, према званичним подацима, погинула је 181 особа, међутим, страхује се да би број жртава могао да пређе 200.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво