Читај ми!

Поплаве у Немачкој најсмртоносније у последњем веку, наставља се потрага за више од 1.300 људи

Поплаве су у Немачкој однеле више од стотину живота, а више од хиљаду људи сматра се несталим. У спасилачким акцијама учествује и немачка војска, а хитне службе извеле су више од хиљаду спасилачких мисија. Поплаве су погодиле и Холандију, Луксембург и Белгију.

Бујичне поплаве на западу Немачке, према последњим подацима, однеле су најмање 120 живота, али званичници сумњају да је тај број знатно виши, будући да се више од 1.300 људи воде као нестали.

Неки од њих заправо не могу да се одазову на телефонске позиве власти, будући да су у многим деловима западне Немачке телефонске линије у прекиду, али се сумња да би добар део њих могао да буду жртве поплаве.

Сасвим сигурно ово је једна од најсмртноснијих поплава у последњих 100 година у Немачкој.

"Јасно је да смо суочени са поплавом историјских размера. Док на неким местима поплаве попуштају, на другима је критично. Поправићемо куће, мостове, путеве, али не и изгубљене животе. На жалост, страхујемо да ће их бити још", наводи Ермин Лашет, премијер Северне Рајне - Вестфалије.

Поплаве су кренуле у среду увече када је олуја "Бернд" изручила огромне количине кише на пада Немачке уз границу са Бенелуксом.

Тамо је у појединим подручјима по квадратном метру пало и до 200 литара кише у само неколико сати. Будући да је претходне две и по недеље Немачка стално била под кишом, то је довело до тога да та вода није имала куда и да је заправо направила бујичне токове, који су односили куће, оштећивали бране и плавили многа места, пре свега у у сливу Рајне и суседног Мозеса.

"Било је ужасно то што нисам могао да помогнемо људима, махали су нам са прозора. Куће су се рушиле лево и десно од њих. Ми смо имали среће, преживели смо", каже један мештанин.

"Све се брзо десило, водени талас је био пребрз, никада тако нешто нисам видео. Аутомобил и све остало је отишло, ништа нам није остало", сећају се ужаса грађани.

Према првим проценама, штета је већа од милијарду евра, а грађани кажу да су запрепашћени да се ова непогода уопште догодила, будући да је средина јула и да је Немачка навикла на пролећне поплаве с времена на време, али не оне у сред лета и не у оваквим размерама.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво