Читај ми!

Сусрет Меркелове и Бајдена - “Северни ток 2“, НАТО, Русија и лична порука канцеларки

Председник САД Џо Бајден састао се у Белој кући са немачком канцеларком Ангелом Меркел. На заједничкој конференцији за медије Бајден је рекао да је забринут због гасовода “Северни ток 2“ и да ће САД и Немачка заштитити источне НАТО савезнике од, како је навео, "руске агресије". Ангела Меркел је изјавила да имају различите погледе у вези са гасоводом, али да Немачка сматра Украјину транзитном земљом.

Џо Бајден је рекао да ће се САД и Немачка залагати за одбрану источних држава чланица НАТО-а против, како је рекао, руске агресије, и додао да су он и Мекелова уједињени у уверењу да Русија не би требало да користи гасовод да би "малтретирала" сопствене суседе.

"Уједињени смо, и остаћемо уједињени у одбрани наших источних НАТО савезника од руске агресије", рекао је Бајден.

Меркеловој је, каже, рекао да је забринут због гасовода "Северни ток 2".

"Канцеларка Меркел и ја смо апсолутно јединствени у уверењу да се Русији не сме дозволити да користи енергију као оружје за присиљавање или претњу сопственим суседима ", казао је Бајден.

Ангела Меркел је истакла да имају различите погледе у вези са "Северним током 2", али да Немачка сматра Украјину транзитном земљом.

Меркелова је рекла да Европа има "низ инструмената" које може предузети, укључујући санкције, ако се Русија не придржава обавеза према Украјини.

Немачка канцеларка навела је да постоји међусобно разумевање да је Кина њихов ривал и да правила о томе како се ондосе према тој земљи почивају на заједничким вредностима Немачке и САД.

Говорећи о укидању ограничења за путовања из ЕУ у САД, амерички председник је казао да се то разматра и да је тај "процес у току".

Састанак у Белој кући трајао је дуже од сат времена.

Бајден је навео да ће му лично Меркелова истински недостајати на заједничким самитима и захвалио немачкој канцеларки на пријатељству.

Посета Меркелове Белој кући је прва посета неког европског лидера откад је Бајден преузео функцију у јануару.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво