САД спремне да сарађују с Русијом око штита

САД су спремне да размотре нови начин распоређивања ракетне одбране у Европи, који би укључио и Русију, рекао државни подсекретар Вилијам Бернс. Украјина и Грузија још нису спремне за улазак у НАТО, твдри Бернс.

Амерички државни подсекретар Вилијам Бернс изјавио је да су САД спремне да размотре нов начин рапосређивања ракетне одбране у Европи, који би укључио и Русију.

САД су спремне да блиско консултују са партнерима у Чешкој и Пољској о постављању ракетног штита у тим земљама, али да су "свакако саслушале и разлоге за забринутост које Москва има у том погледу", рекао је Бернс у интервјуу руској агенцији Интерфакс.

"Ми смо отворени за сарадњу са Русијом и нашим партнерима у НАТО у вези са новом конфигурацијом ракетне одбране, која би узела у обзир оно што свако од нас има на располагању", додао је Бернс.

"Ми желимо да се консултујемо са парнерима у НАТО и Русијом како би видели да ли можемо да успоставимо заједнички приступ ракетној одбрани која би штитила све нас," истакао је високи амерички дипломата.

На питање да ли то значи да су САД спремне да сарађују са Русијом и НАТО у стварању ракетног штита против Ирана и Северне Кореје, он је рекао да ће администрција Барака Обаме бити отворена за нове облике сарадње по тим питањима.

Бернс је подвукао да ниједан амерички председник себи не може да дозволи ситуацију у којој би САД биле изложене потенцијалним нападима нуклеарних пројектила из земаља попут Северне Кореје и Ирана.

"Међутим, уколико снажним дипломатским напорима са Русијом и другим партнерима можемо да смањимо или елиминишемо ту претњу, то ће сигурно утицати на наше виђење ракетне одбране."

Украјина и Грузија још нису спремне за улазак у НАТО

Бернс, који се ове недеље у Москви састао са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим, сматра да САД и Русија имају прилику да постављање међусобних односа на нове продуктивније основе, напомињући да то укључује и сарадњу на нуклеарном плану.

"САД и Русија заједно имају 95 одсто светског нуклеарног арсенала. Важно је да дамо добар пример свету како сами управљамо и смањујемо свој нуклерани арсенал и радимо заједнички на спречавању пролиферације нуклеарног оружја како терористи не би могли да га се домогну", навео је Бернс.

Коментаришући питање уласка Грузије и Украјине у НАТО, чему се Русија оштро противи, Бернс је рекао да САД подржавају чланство у Северноатлантској алијанси свих земаља које то желе и испуњавају одређене критеријуме, али да Грузија и Украјина још нису спремне за то.

"Украјина и Грузија данас нису спремне за чланство у НАТО."

Високи амерички дипломата је истовермено демантовао гласине да САД планирају постављање војних база у Грузији, као одговор на намеру Русије да постави базе у грузијским отцепљеним републикама, Јужној Осетији и Абхазији.

"САД не планирају никакве војне базе у Грузији", рекао је и додао да није упознат ни са извештајима о томе да Русија намерава да постави базе у поменутим републикама које је Москва признала као независне државе.

"Већи део међународне заједнице се не слаже са Русијом о статусу Јужне Осетије и Абхазије. Али ми сматрамо да је важно мирно решавати разлике," рекао је Бернс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи