Читај ми!

Либан на ивици пропасти, 80 одсто људи без новца и хране

Око 80 одсто становника Либана, који пролази кроз једну од највећих криза у новијој историји, нема довољно хране ни новца да купи храну, упозоравају Уједињене нације. Светска банка колапс Либана сврстава у три највеће економске кризе од средине 19. века.

"Разарајућа рецесија", како је Уницеф описао тренутну кризу у Либану, у потпуности је разорила темеље друштва у тој држави – трећина деце нема редовне оброке, здравствени систем се распада, а цене хране и пића су од априла 2019. године порасле за невероватних 670 одсто.

У земљи коју већ годинама потресају политичке, економске и сваке друге кризе, чак 77 одсто грађана нема довољно хране или новца да храну купи, наводе Уједињене нације.

Међу избеглицама из Сирије, ситуације је на граници очаја, јер средстава за основне потребе нема чак 99 људи.

"Светска банка је догађаје у Либану сврстала међу три највеће економске кризе од средине 19. века. Уницефово истраживање показује да деца носе највећи терет ове катастрофе", рекла је шефица Уницефа за Либан, Јуки Мокуо.

У Либану се тренутно налази око 270.000 палестинских и милион избеглица из Сирије.

Истовремено, око 250 милиона долара стране помоћи просто се истопило у спекулацијама локалних банака које су локалну валуту продавале по сумњивим курсевима, показало је истраживање агенције Ројтерс.

Уједињене нације су потврдиле налазе британске агенције, наводећи да је овакав развој ситуације "запањујући". Истовремено, колапс локалне фунте је најтеже погодио избеглице, које су месечно добијале око 40.000 фунти или 27 долара помоћи.

Новчани износ који, преко банака, добијају избеглице у међувремену је повећан на 100.000 фунти, али је инфлација тај износ свела на свега седам долара месечно.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи