Читај ми!

Историјски дан у Шведској – парламент изгласао неповерење премијеру Левену

Посланици шведског парламента изгласали су неповерење премијеру Стефану Левену, након што су се опозиционе странке успротивиле његовом предлогу закона о одређивању висине кирија за становање. На историјском гласању за неповерење се изјаснио 181 посланик, чиме је Левен постао први шведски премијер који је изгубио поверење парламента.

За неповерење влади Стефана Левена изјаснили су се посланици Левице, Шведских демократа, Модерата и Демохришћана.

Гласање је обављено на захтев Шведских демократа, а за изгласавање неповерења било је потребна подршка 175 од 349 посланика у шведском Риксдагу.

Левен је понудио странкама у парламенту да се договоре о новом моделу одређивања кирије за станове и да тако реше највећу политичку кризу у новијој историји Шведске.

"Дајемо прилику за проналажење решења. Очекујемо да се друге политичке партије припреме да буду одговорне и да не увуку Шведску у политичку кризу", рекао је јуче премијер Стефан Левен, председник социјалдемократа.

Међутим, предлог је убрзо одбила Левица, странка која је давала подршку Левеновој мањинској влади и пружила подршку опозицији у изгласавању неповерења.

Левен сада има две опције – да поднесе оставку, чиме ће бити покренута процедура одабира новог премијера или да распише ванредне парламентарне изборе. Устав Шведске му даје рок од седам дана да донесе одлуку.

Уколико се Левен одлучи за ванредне изборе, то би били први од 1958. године, а тек пети од увођења парламентарних избора 1866. године.

Редовни избори ће бити одржани у септембру 2022. године, што значи да би Швеђани, у случају расписивања превремених избора, за годину дана два пута излазили на биралишта.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије